Slik lagrer du filene dine helt anonymt i nettskyen

Vi forklarer hvordan kryptering kan sikre alt du har.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

En rekke overvåkningsskandaler i det siste har gjort mange urolige for om fremmede makter følger med på hva de gjør på Internett.

Det finnes mange måter man kan skjule aktiviteten sin på, men disse metodene gjør ikke noe for å beskytte innholdet i kommunikasjonen din – altså hva du gjør.

Overvåkningsskandalen PRISM avslørte at amerikanske myndigheter hadde tilgang til flere av nettskyleverandørene, lagringstjenester på nett som har blitt svært populære de siste årene. Om noen har tilgang, myndigheter eller hackere, er det ofte svært lett å finne ut hvem du er og hva du gjør, samtidig som personlige data kan komme på avveie.

Passer på filene dine

Enkelte av skylagringstjenestene der ute har tenkt på disse utfordringene, og mens norske Jottacloud har erklært seg helt snokefriefordi informasjonen lagres i Norge, har Kim Dotcoms Mega-tjeneste tung kryptering på alt som lagres.

Det hjelper imidlertid lite med rett lokasjon eller kryptering i nettskyen hvis innhold snappes opp underveis, eller dersom noen skulle klare å snike seg inn på din brukerkonto.

Heldigvis finner det en metode som lar deg dine filer helt sikre mot snoking i nettskyen, som er både rask og enkel å få til – nemlig kryptering. Denne metoden lar deg lagre informasjonen din helt trygt i de andre populære skytjenestene også, som Dropbox, i tillegg til at informasjonen er beskyttet underveis.

For å holde filene dine sikre mot snokere, er det lite som fungerer bedre enn en kryptert filbeholder. Dette er et digitalt «pengeskap» som sikrer dokumenter fra å komme på avveie dersom for eksempel datamaskinen skulle bli stjålet, og gjør også nytten når du skal lagre i nettskyen. Selv om noen som snoker får tilgang, vil de nemlig ikke kunne åpne den – uansett hvor hardt de prøver.

Les også: Slik gjør du deg selv helt anonym på Internett

Slik lager du et digitalt pengeskap

Når du har installert og startet TrueCrypt, er det bare å trykke på knappen merket «Create volume»

For å lage et slik pengeskap tar vi i bruk TrueCrypt fra TrueCrypt.org. Dette er gratis og gir deg så kraftig krypteringsløsning at selv verdens kraftigste datamaskiner vil bruke flere år på å bryte det opp. Vi bruker dette for å lage det digitale pengeskapet, en filbeholder.Når du starter programmet vil du få opp et vindu med en drøss stasjonsbokstaver, som på bildet til høyre. Her må du trykke på knappen for «Create volume», som starter en veiviser.

Det første bildet som spretter opp lar deg velge om du bare skal lage en filbeholder, eller om du vil kryptere en hel harddisk. Du skal velge den første, og i neste fane velger du at den ikke skal være skjult.

For å få et digitalt «pengeskap» velger du å opprette en kryptert filbeholder.

Neste trinn blir da å velge hvor på maskinen din du skal gjøre av pengeskapet ditt – og her står du helt fritt. Du må imidlertid oppgi et filnavn til ditt nye digitale pengeskap, og her er det lett å trå feil – selv om du kan kalle den hva du vil.Hvis du velger en eksisterende fil, vil nemlig denne bli slettet. Det er altså ikke slik at du skal velge en fil du vil kryptere i dette steget.

Nå nærmer vi oss slutten på prosessen, og da er det på tide å velge hvilken type kryptering som skal benyttes. Alle formene TrueCrypt har å by på er svært kraftige saker hver for seg, og standardinnstillingene mer enn gode nok.

I dette trinnet blar du gjennom til du finner stedet du vil opprette filbeholderen, og skriver inn et helt nytt filnavn.

Nest siste skritt er å bestemme hvor stor filbeholderen skal ha. Hvis du har tenkt å lagre tekstdokumenter er som regel noen hundre megabyte tilstrekkelig, men siden vi senere skal putte denne beholderen i nettskyen, må vi passe på at den ikke blir for stor. Sjekk derfor hvor mye av nettskyplassen din du vil reservere til denne krypteringen.

Neste skritt er å velge hvor stor plass den krypterte beholderen skal ha. Vi tenker at 50 GB holder for å ta vare på dokumentene våre – men det blir nok litt for stort til nettskyen.

Helt til sist er det bare å velge passord, og det bør være minimum 20 tegn langt, med både tall, spesialtegn, og bokstaver i forskjellig størrelse for å være skikkelig sikkert. Pass samtidig på at du ikke glemmer dette, for da er de krypterte filene tapt for alltid.Når du har gjort dette setter programmet i gang med å opprette selve filbeholderen for deg. Store beholdere vil ta lengre tid enn små, men når denne prosessen er ferdig vil du kunne finne din filbeholder der du ba om å opprette den.

TrueCrypt har en ukjent funksjon som lar deg lure snokere trill rundt med et lurepassord

Slik bruker du filbeholderen

Når du skal åpne ditt skinnende nye digitale pengeskap, slik at du kan fylle det med dine private data, er det TrueCrypt som tar seg av dette også.

Når du har programmet foran deg, må du velge hvilken stasjonsbokstav den krypterte filbeholderen skal benytte. Trykk på knappen merket «Select file», og bla seg frem til der du puttet den. Hvis du fjerner «Never Save History» slipper du å gjøre denne jobben på nytt igjen.

Når vi skal ta i bruk filbeholderen, må vi først bla oss frem til den i TrueCrypt. Deretter velger vi stasjonsbokstaven beholderen skal få, og trykker «Mount».

Når du så trykker på knappen «Mount» vil du plutselig få en ny enhet inne på «Min Datamaskin» – en virtuell stasjon, hvor du kan lagre av hjertens lyst. Alt du putter her vil umiddelbart og helt automatisk være kryptert, men som standard vil du måtte starte TrueCrypt og montere filbeholderen på samme måte hver gang du starter datamaskinen på nytt.

Slik får du det ut i nettskyen

Hvis du bruker en skytjeneste som Dropbox eller Jottacloud, kommer disse med en egen synkroniseringsfunskjon. Denne fungerer slik at alle filer som legges i en spesiell mappe, også kopieres opp til nettskyen – og deretter synkroniseres ut på resten av enhetene du har koblet til. Hver gang en fil endres på én enhet, vil disse endringene også synkroniseres.

Når du oppretter din krypterte filbeholder, er denne også i form av en fil du kan putte i denne mappen. Måten TrueCrypt fungerer på gjør at filer som puttes på den nye, virtuelle stasjonen, ikke automatisk vil få det til å se ut som at filen er endret. Derfor må du åpne TrueCrypt-programvaren på nytt, merke filbeholderen i listen, og klikke «Dismount» når du er ferdig med å legge ting i den.

Når du gjør dette er det som å låse et pengeskap, og så blir dette lastet ut i skyen – helt sikkert. Selv om noen skulle klart å bryte seg inn, eller ha en bakdør til systemet som overvåkningsskandalen viste at fant sted, vil de altså nå ikke kunne få tilgang til det du har gjemt bort.

Vil du søke på nett, og være helt anonym?

Andungen som gjør deg helt anonym har slått alle rekorder

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da den unge mannen kjøpte ti flasker, fattet ekspeditøren mistanke

Vektere fulgte med, og politiet ble tilkalt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her oppdager Arbeidstilsynet at koronareglene brytes: – Svært alvorlig

  2. Da den unge mannen kjøpte ti flasker, fattet ekspeditøren mistanke

  3. – Ikke bygg dette i Fjellsiden!

  4. Brann-treneren før Molde-kampen:– Vi har øyeblikk i kampene hvor vi «detter ut»

  5. Norsk kvinne omkom i fallulykke i Spania

  6. Avsluttet russefest etter melding om knivtrusler