Venstres nestleder Terje Breivik ut mot Rajas Frp-angrep: Burde ikke brukt ordet «brun propaganda»

Begge nestlederne i Venstre gir uttrykk for at det ikke er grunnlag for å beskylde Siv Jensen og Sylvi Listhaug for «brun propaganda». – Det avsporer debatten, sier nestleder og statsråd Ola Elvestuen.

Publisert Publisert

UENIGE: Nestleder Terje Breivik og partileder Trine Skei Grande fotografert sammen med Abid Raja. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

  • Thomas Spence
  • Alf Ole Ask
  • Solveig Ruud
  • NTB
  1. Leserne mener

I kronikken «Kjære statsminister, dette aksepterer jeg ikke. Nok er nok. Det stinker av Frps retorikk», går Venstres stortingsrepresentant Abid Raja nok en gang hardt ut mot Frp, skriver Aftenposten.

I kronikken der han utdyper hvorfor han anklaget Frp-erne Siv Jensen og Sylvi Listhaug for å komme med «brun propaganda,» anklager han også statsministeren for unnfallenhet.

Dermed bidrar han til å forsterke den betente konflikten mellom regjeringspartiene Venstre og Frp.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener virkemidlene til Raja ble for sterke.

– Jeg synes ikke det er gode ord å bruke. Problemet er at nå handler debatten om Venstres ordbruk, ikke Frps ordbruk. Deres ordbruk var helt forkastelig og den måtte vi ta avstand fra, sier Venstre-lederen til VG.

Solberg: - Han tar feil

Statsminister Erna Solberg møtte tirsdag ettermiddag pressen etter å ha deltatt på en konferanse om vindkraft i Bergen. Der kommenterte hun Rajas utspill slik:

– Han tar feil i det han sier. Og jeg synes det er unødvendig at vi skal ha pågående en debatt som vi faktisk tok unna og var tydelig på i valgkampen, sier Solberg.

Hun utdyper:

– Jeg var tydelig og klar på å si at snikislamisering er et dårlig begrep. Det sa jeg også den gangen det ble brukt for ti år siden. Jeg mener det ikke er en beskrivelse som passer på det norske samfunnet, sier Solberg.

Les også

Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse

Hun kommer imidlertid verken til å be Raja eller Jensen om å beklage seg.

– Jeg har ikke tenkt å gi noen sånne veiledninger til noen, sier hun.

– Langt over grensen

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen mener Raja har gått for langt.

– Dette er karakteristikker som går langt over grensen. Men vi kan ikke bruke tiden vår på Abid Raja og Venstre fremover. Vi ønsker ikke være en brikke i Venstres lederkamp, sier Jensen i en skriftlig kommentar til NTB.

– Dersom Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, så får de ta konsekvensene av det, sier hun videre.

KRITISK: Terje Breivik, nestleder og parlamentarisk leder i venstre, kommer med kritikk av partikollega Abid Raja. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Breivik med kritikk av egen partifelle

Nestleder og parlamentarisk leder Terje Breivik i Venstre kommer med både direkte og indirekte kritikk av Raja.

– Jeg har stor forståelse for Abid Rajas reaksjon på Frps retorikk i slutten av valgkampen og deler hans kritikk av den. Begrepet «brun propaganda» gir imidlertid noen historiske assosiasjoner som det ikke er grunnlag for, akkurat som begrepet «snikislamisering» ikke hører hjemme i den offentlige debatten, sier han i en SMS til Aftenposten.

Han overlater til leserne å vurdere om det var lurt av Abid Raja å skrive kronikken.

– Selv har jeg tenkt å bidra til å legge denne konflikten bak oss, slik både partileder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg tar til orde for. Så lenge vi er regjeringspartier, tjener det neppe noen å bruke media som kommunikasjonskanal, sier han.

Venstres Abid Raja og statsminister Erna Solberg (H) våren 2017, da forholdet var mer gemyttlig. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

Elvestuen: Avsporer debatten

Også nestleder og klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen kritiserer Raja for å ha brukt ordet «brun propaganda».

– Jeg mener det er feil å bruke ordet. Det avsporer debatten, og det gir ikke en riktig assosiasjon opp mot Frp, sier han til Aftenposten.

Han gir indirekte signaler om at han synes Rajas siste kronikk var unødvendig. Han understreker at mange i Venstre har «markert tydelig» hva de synes om både Listhaugs billedbruk (båtflyktninger) og Jensens ordbruk.

– Nå må vi gå videre og ta med oss de gjennomslagene vi har fått i regjeringen, sier han og ramser opp alt fra handlingsplan mot muslimhat til rusreform og en forsterket klimapolitikk.

– Hva synes du om kronikken?

– Den står vel for seg selv. Jeg har ikke noe direkte kommentar til den, sier han.

Publisert