Hvem gjorde dette?

Ifølge politiet er det bare én person med palestinsk bakgrunn blant dem som ble innbrakt etter opptøyene i Oslo i går.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Justisminister Knut Storberget (Ap) krever en rapport om hvem som sto bak ødeleggelsene under demonstrasjonene i Oslo torsdag kveld.

Storberget ble fredag vist noen av ødeleggelsene fra demonstrasjonene i Oslo sentrum dagen før.

— Vil vite hvem det er

Han er rystet over handlingene fra et fåtall ytterliggående personer, som trolig ikke har noen forbindelse med verken palestinske støtteorganisasjoner eller andre grupper som er imot krigen på Gazastripen.

Les også: Erlend (16) ble drapstruet etter Israel-støtte

— Jeg vil vite hvem dette er og har bedt om en rapport. Jeg tror både kommunen og politiet har nytte av å vite hvem dette er for å kunne sette i gang forebyggende tiltak, sier Storberget.

Flere demonstrasjoner er varslet i dagene som kommer. Storberget vil ikke at folk skal holde seg hjemme, men oppfordrer isteden alle om gå ut og bruke ytringsfriheten.

Ni siktes for vold

Ni av de 37 personene som ble pågrepet etter demonstrasjonene i Oslo torsdag, blir siktet for vold mot politiet og risikerer ubetinget fengsel. Politiet tror mange av dem kun var ute etter bråk.

Seks personer, blant dem fem politifolk, ble skadd i tumultene.

-15 personer måtte tilbringe natten i arresten etter demonstrasjonene, opplyser politifullmektig Henning Holtaas ved Sentrum politistasjon.

Fant våpenlagre

Politiet fant flere skjulte våpenlagre i Oslo sentrum under gateopptøyene.

— Vi tok beslag i molotovcocktails, slagvåpen og kniver. Flere steder i sentrum fant vi skjulte depoter med molotovcocktails og slagvåpen, sier politiinspektør Johan Fredriksen til VG Nett.

Enkelte av funnene skal ha sjokkert politiet.

— Vi var bekymret over hva de var i besittelse av, sier Fredriksen.

Bare én palestiner

De pågrepne er i alderen 15-27 år, mange av dem er barn av innvandrere, men de fleste er norske statsborgere. I tillegg er en person tyrkisk, en fra Iran, en fra Frankrike og en fra Sverige.

Så langt politiet har brakt i erfaring, er det bare en person med palestinsk bakgrunn blant dem som ble innbrakt.

Fakkeltog i Bergen: - Våpenhvile nå!

Flere av dem skal være kjenninger av politiet, som tror det dreier seg om personer som i utgangspunktet var ute etter å lage bråk. Medlemmer av de kriminelle gjengene Young Guns og B-gjengen skal også være observert av politiets spanere, men deltok ikke i urolighetene.

Politiet måtte ta i bruk tåregass da motdemonstrantenes angrep på den lovlige markeringen foran Stortinget tok overhånd. Demonstrantene tok i bruk nyttårsraketter, flasker, brannbomber, kniver og slagvåpen.

Diskuter: Leserombud i Bergens Tidende, Terje Angelshaug, spør seg om BT og andre medier underslår informasjon som kan være til Israels fordel.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte.

Publisert

Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX