Regjeringens klimamål kan være uoppnåelig

Norge og andre europeiske land baserer sin klimapolitikk på at den globale temperaturen ikke må øke mer enn 2 grader. En ny rapport tyder på at dette målet ikke bare er ambisiøst, men nærmest uoppnåelig.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Bakgrunnen for 2-gradersmålet er at konsekvensene av klimaendringene blir verre jo mer temperaturen stiger. En oppvarming som overstiger denne grensen, beskrives av europeiske myndigheter som dramatisk og farlig.

Men tross de mange advarslene, er det så langt ikke mange land som har valgt å gjøre store kutt klimagassutslippene. Og selv om de hadde forsøkt, er det grenser for hvor raskt reduksjonene kan skje i en industrialisert økonomi.

– Selv om man legger hele debatten om dette er politisk mulig å gjennomføre til side, er det usikkert om omfanget av de endringene man har sett for seg, er teknisk oppnåelige, skriver Det internasjonale energibyrået (IEA) i en rapport som skal offentliggjøres neste uke.

Høy pris

For å nå 2-gradersmålet må teknologi skiftes ut raskere og i større omfang en noen gang tidligere.

– Scenarioet forutsetter en bred utvikling av teknologier som det ennå ikke er bevist at virker, heter det i rapporten.

IEA ser nærmere på to mulige strategier for å kutte utslippene nok til å begrense oppvarmingen til 2 grader. Forutsatt at de fungerer, anslås prisen til henholdsvis 180 og 90 dollar per tonn CO2. Til sammenligning er prisen på ett tonn CO2 i EUs kvotehandelssystem i dag på rundt 23 dollar.

Kan dø ut

De høye kostnadene og de teknologiske vanskelighetene betyr at verdens befolkning kan bli tvunget til å leve med konsekvensene av en kraftig global temperaturøkning. Nøyaktig hva konsekvensene vil bli, er det ingen som vet. Men rapportene til FNs klimapanel tyder på at de blir dramatiske.

En økning på mer enn 3 grader kan føre til at flere hundre millioner mennesker rammes av vannmangel.

Stiger varmen mer enn 3,5 grader, står et enormt antall arter i fare for å bli utryddet. Mellom 40 og 70 prosent av artene som er blitt vurdert i studiene det henvises til i klimapanelets siste rapport, kan forsvinne.

Det europeiske miljøbyrået (EEA) har tidligere slått fast at det er tvingende nødvendig å gjennomføre tiltak for at temperaturen ikke stiger med mer enn 2 grader i gjennomsnitt. EUs ministerråd uttrykte allerede i 1996 at den globale gjennomsnittstemperaturen ikke bør overstige denne grensen.

Kan vi gjøre noe med den globale oppvarmingen? Si din mening i kommentarfeltet!

MULIGHETER: IEA ser nærmere på to mulige strategier for å kutte utslippene nok til å begrense oppvarmingen til 2 grader. Prisen anslås til henholdsvis 180 og 90 dollar per tonn CO2. Til sammenligning er prisen på ett tonn CO2 i EUs kvotehandelssystem i dag på rundt 23 dollar.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Eksplosiv smittebølge fortsetter i USA

  2. Her har antall voldssaker blant tenåringer gått kraftig opp: – Vi er bekymret

  3. Butikkansatt til lege: – Han har fått et kraftig slag i ansiktet

  4. De vil bygge 80 boliger og marina til 700 båter: – Vi var nesten i mål. Så snudde kommunen.

  5. «Det er mange som kommer til å savne ham»

  6. Her kjører mange feil – nå kan det bli tatt grep

  1. Klima