Forskere tror nordmenn kan bli gisselmål

Nordmenn kan bli mål for gisselaksjoner i Afghanistan, som følge av at situasjonen der er blitt mye farligere de siste månedene, tror forskere.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

– Norske soldater i Afghanistan må være forberedt på en mye tøffere sikkerhetssituasjon. Forholdene er blitt mye verre i sør og øst i landet, men vi ser at situasjonen i områder som før ble ansett som trygge – i Kabul og i nord – er i ferd med å bli mye farligere, sier forsker Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til Aftenposten.

Det har de siste månedene vært flere gisselaksjoner i Afghanistan. Harpviken mener at kidnappingene skjer for å påvirke den politiske debatten i de landene som har bidratt med styrker.

– Slike kidnappinger kan også ramme nordmenn. Taliban er klar over at det militære nærværet i Afghanistan er omstridt i Norge, slik det er i mange land, og det kan gjøre Norge til et mål for kidnappinger, sier Harpviken.

Afghanistan-forsker Arne Strand tror ikke det er siste gang at en norsk soldat blir drept.

– Jeg håper at det ikke skjer igjen, men det vil alltid være en risiko å operere i Afghanistan. Det er en del av kostnaden ved å sende soldater til konfliktområder, sier Strand.

Han understreker at de norske tapene har vært svært små sammenlignet med tapene til flere av de andre NATO-landene.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. SV-politiker vil ha ny Afghanistan-debatt

BT anbefaler

Denne familiens feriehus er blitt en attraksjon i Øygarden

De begynte med et pill råttent hus. Da familien Knarvik skulle lage ny feriebolig, laget de vegg av bestefars tak.