Listhaug nekter å stanse returene

Frp-statsråden mener vingling kan bidra til økt flyktningstrøm. SV vil forsøke å presse gjennom returstans.

Publisert Publisert

UAKTUELT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det vil sende uheldige signaler å stanse returer over Storskog eller gjøre om på regelverket nå. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Det vil være svært uklokt å stoppe utsendelsene. Hvis vi begynner å vingle, kan strømmen av flyktninger starte opp igjen, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ba torsdag om en pause i utsendelsene inntil regjeringen kan godtgjøre at praksisen ikke bryter med internasjonale forpliktelser, slik FNs høykommissær for flyktninger og flere menneskerettighetsorganisasjoner hevder.

— Å fire på kravene nå vil være et svært uheldig signal å sende ut i verden, sier Listhaug.

Vil presse frem returstans

SV-leder Audun Lysbakken vil fredag samle opposisjonen på Stortinget i et forsøk på å presse fram en stans i returer av asylsøkere til Russland.

— Dersom flertallet på Stortinget ber en mindretallsregjering om dette, bør det være grunn til å tro at de følger opp, sier Lysbakken til NTB.

Han sier det er for lenge å vente til Stortingets neste tillyste møte 2. februar. Derfor vil han fredag be de øvrige opposisjonspartiene skrive under på en anmodning om at regjeringen stanser uttransporteringen av asylsøkere uten varig opphold i Russland.

— Når en parlamentarisk leder i et annet parti inviterer Arbeiderpartiet til møte, da kommer vi, sa Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen i Debatten på NRK torsdag kveld.

Men Pedersen levner samtidig SV lite håp om gjennomslag nå. Først vil hun høre fra regjeringen.

Haster

Mangel på personell på russisk side førte til en stans i utsendelsene torsdag, men politiet regner med å gjenoppta returene fredag.

— Det er fortsatt flere hundre som skal returneres til Russland, sier Tor Espen Haga, lederen for Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, til NTB.

 • Les Frøy Gudbrandsens kommentar : Sprikende Støre
  I fjor høst ble rundt 200 asylsøkere returnert til Russland over Storskog. Men da den bitende vinterkulda satte inn, stanset syklingen tilbake til Russland.

— Vedtaket på Stortinget ble fattet i november, så det kan ikke ha kommet som noen overraskelse at returer ville finne sted i januar og at det da er kaldt i Finnmark, sier Listhaug.

Hun mener det haster å returnere asylsøkerne over Storskog.

— Vi har en frist på 180 dager om å fremme anmodning om tilbaketakelse etter tilbaketakelsesavtalen med Russland, sier Listhaug.

Justisdepartementet presiserer at denne fristen ikke gjelder i alle tilfeller, blant annet i situasjoner der personen har gyldig pass og visum.

Ikke trygg

Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte for alle endringene i utlendingsloven som åpnet for den omstridte instruksen regjeringen la fram 24. november. Men forutsetningen var at regelverket ikke skulle bryte med internasjonale forpliktelser.

— Statsråden har gitt oss forsikringer om at de følger folkeretten, men når man pirker mer i det, så får vi ikke grundige nok svar. Det bekymrer oss, sier Aps Helga Pedersen til Nettavisen.

 • Sven Egil Omdal: Det ideologiske kompasset til Arbeiderpartiet er gått i spinn
  Listhaug fastholder at det ble gjort «grundige vurderinger» fra norsk side før instruksen ble gitt, men verken pressen eller Stortinget har til nå fått innsyn i disse vurderingene. At FNs høykommissær for flyktninger har et annet syn, tar hun tilsynelatende med stor ro.

— Det vil fra tid til annen være ulike meninger om denne typen spørsmål. Av og til vil FN ha andre anbefalinger enn det vi mener er riktig, men mitt utgangspunkt er at instruksen skal stå seg, sier hun.

Får bli

Tre syriske asylsøkere klarte torsdag å komme seg inn i kirkeasyl i Kirkenes. Menigheten vil ikke avvise dem. Samtidig får en syrisk familie på fem - som torsdag forsøkte å gå i kirkeasyl - bli i Norge inntil videre.

Det syriske ekteparet Dallia Asaad og ektemannen Samer Ward og deres tre barn fikk ikke sin asylsøknad vurdert i Norge fordi familien hadde et business-visum med flere innreiser.

— Opplysningene i dette visumet er falske, og vi har nå fått beskjed fra UNE at de skal vurdere saken på nytt. De har gitt familien såkalt utsatt iverksettelse. Det betyr at de får være i landet til man har sett på saken på nytt, sier advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Dallia Asaad fortalte til NTB onsdag at de hadde betalt 22.000 dollar til menneskesmuglere for å komme til Norge.

Publisert
BT anbefaler

Alle sjefene har dratt fra Stadion

Tre av Brann-sjefene møttes på Stadion søndag. Fremdeles vil ingen av dem si hva som skjer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Mens statens helse­direktør ber folk fortsette med hjemme­kontor, vil statens mann i Vestland ha alle på jobb igjen

 2. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

 3. I Bergen får han gå i fred på gaten. I Sør-Korea har Jens gått viralt.

 4. Hørte smell og så ung­dommer løpe: – Brant litt i terrenget da politiet kom frem

 5. Om morgenen var både datteren og bilen borte. Så ble jenten funnet med to i promille.

 6. Ulykke i Vaksdal: – Fører av den ene bilen har løpt fra stedet