Den store skogbrannfaren sør i Nordland, i Trøndelag og på Vestlandet vil vedvare til områdene får kraftig nedbør, og det er stor fare for flere branner i minst en uke til.

— Vi oppfordrer alle kommuner der det er så tørt til å gå ut med forbud mot å gjøre opp åpen ild, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen.

Sterk vind kan føre til at gnister i tørt gress spres raskt og forårsaker stor skade, som i Flatanger.

— Vi ønsker ikke at det skal oppstå flere kratt- og skogbranner. Skulle det skje nå som vi har en storbrann i Flatanger, ville det blitt en svært krevende situasjon, sier hun.

Flere forbud

Brannvesenet Sør-Rogaland IKS har allerede tatt konsekvensen av værforholdene. Fra og med tirsdag er det innført forbud mot å gjøre opp ild utendørs.

De henviser til brannen i Sandnes 31. mars i fjor, der en sigarettglo utløste en fire dagers brann der 3,6 kvadratkilometer turområde ble svidd av

— Vi ønsker ikke en lignende brann verken lik den vi hadde i fjor her hos oss, eller brannene som herjer i Trøndelag nå. Derfor legger vi nå ned forbud mot å gjøre opp ild utendørs, sier Sven Kåre Hagevik, brigadesjef i avdeling for beredskap i Brannvesenet Sør-Rogaland IKS.

Forbudet gjelder Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola og Kvitsøy.

Politimesteren i Nordmøre og Romsdal sier på Twitter at det nedlegges midlertidig forbud mot all bruk av åpen ild i terrenget inntil forholdene endrer seg. Politimesteren i Salten har gått ut med samme type forbud.

Lite nedbør

Meteorologisk institutts distriktsavdeling Vervarslinga på Vestlandet har tirsdag sendt ut OBS-varsel for sørlige delen av Nordland, hele Vestlandet og Trøndelag. Det er ventet kraftig vind, noe som i kombinasjon med svært tørre områder skaper fortsatt stor gress-, lyng— og skogbrannfare.

— Vi har en veldig skummel situasjon akkurat nå, og vi oppfordrer på det sterkeste til ikke å operere med åpen flamme eller glør i naturen. Det er knusktørt og mye vind, sier meteorolog Aslaug Skålevik Valved.

Særlig i Trøndelag ser det svært tørt ut framover.

— På Vestlandet sør for Stad kan det komme nedbør til helgen, men om det er nok til å dempe brannfaren, er for tidlig å si, sier Valved.