– Fossilt brensel må fases ut raskt

Verden må gå bort fra fossilt brensel som energikilde så raskt som mulig for å forhindre økning i globale temperaturer, ifølge Det internasjonale energibyrået.

Publisert Publisert

ADVARER: Hvis verden skal nå togradersmålet, trengs det en rask utfasing av fossilt brensel og høy økning av CO₂-priser, ifølge rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Foto: David Hecker

 • NTB
 • Atle Andersson
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det internasjonale energibyrået (IEA) og Det internasjonale byrået for fornybar energi (Irena) gikk mandag ut med hver sin rapport om global oppvarming og energi. Begge inneholdt sterke oppfordringer om at omleggingen til lavutslippsteknologi må gå raskere.

Rapportene er utarbeidet i forbindelse med energimøtet i Berlin, der representanter fra nesten 100 land er ventet å delta.

– Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende og inspirerende at energibyrået nå sier det vi har sagt hele tiden, uttaler Arild Hermstad, stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) til BT.

– Samtidig er det er utrolig flaut for regjeringen. Nå har olje- og energiminister Terje Søviknes i månedsvis mast om at verden trenger vår olje og gass, og så kommer en av hans viktigste sannhetsvitner og sier det motsatte, sier Hermstad.

– Dyrt å vente

De to energibyråene ble bedt om å skissere hvordan man kan nå togradersmålet for global oppvarming.

– Det ville krevd en økning av alle lavutslippsteknologier i alle land som er uten sidestykke, var IEAs svar.

Det vil også kreve en rask utfasing av fossilt brensel, høy økning av CO₂-priser, store endringer på energimarkedet og strenge lover knyttet til energibruk, ifølge byrået.

– Det er viktig å gå i gang med arbeidet raskt. Venter man, blir det bare dyrere å omstille seg i fremtiden, konkluderer IRENA.

Byrået spår at en energiomstilling vil skape flere jobber enn det som hadde gått tapt.

– Uansvarlig

Arild Hermstad er førstekandidat for MDG i Hordaland, og han mener både regjeringen og Arbeiderpartiet må ta innover seg IEAs klare råd:

– Sannheten er at regjeringen og Arbeiderpartiet ønsker at Norge skal investere hundrevis av milliarder i et veddemål mot at verden skal lykkes med å stoppe farlig global oppvarming. Det er et utrolig uansvarlig og umoralsk veddemål. Vi må heller satse pengene på at vi lykkes med å stoppe global oppvarming, ikke det motsatte, sier han.

Hermstad avviser at en slik snuoperasjon vil få store, negative effekter for det norske samfunnet.

– Det er ikke krise for Norge å fase ut oljeproduksjonen, fordi andre jobber innenfor fornybar energi vil skapes og fases inn når oljejobbene fases ut. Jo lenger vi venter, jo dyrere blir det for Norge, både med hensyn til økonomi, sysselsetting og miljø, sier Hermstad.

Henriksen slår tilbake

Arbeiderpartiets energipolitiker Per Rune Henriksen mener Hermstad ikke har belegg for sin kritikk av Arbeiderpartiet. Han viser til at rapporten også påpeker at fossilt brensel fortsatt vil være en viktig del av energisystemet i et togradersscenario.

Kullforbruket vil synke mest, men også oljekonsumet vil bli redusert. Det vil likevel bli behov for endel nyinvesteringer i oljesektoren for å erstatte deler av den kraftige produksjonsnedgangen i mange eksisterende oljefelt i årene som kommer.

– Dette viser at vi også i et fremtidsscenario hvor vi lykkes med klimapolitikken vil ha behov for olje og gass. Da er det ikke lurt å legge ned produksjonen i Norge slik MDG ønsker. Vi produserer med halvparten så høye CO2-utslipp som det globale gjennomsnittet, sier stortingsrepresentant Per Rune Henriksen til BT.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Stord puster lettet ut

 2. Oljå treng kjærleik

 3. Elbil-salget spenner bein på biodrivstoff-satsingen

 4. Trump vil strupe bevilgningene til klima og miljø

 1. Arild Hermstad
 2. Global oppvarming
 3. Fornybar energi
 4. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 5. Terje Søviknes