Vil ha hoderulling i SV

Tidligere SV-topp Åge Rosnes mener en eller begge av Lysbakkens statssekretærer må gå. - Han kan ikke bli SV-leder med møllesteiner festet til foten, sier han.

Publisert Publisert

KREVER OPPVASK: Tidligere statssekretær i SV, Åge Rosnes, sier han selv ville tatt sin hatt og gått, om han hadde tabbet seg ut som de to statssekretærene til Audun Lysbakken har gjort. Foto: SCANPIX

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

«Ille pinlig dette med Lysbakken. Valgte vi feil, vi som støttet ham foran Holmås? Problemet er at det skjønnet som er utøvet, er så elendig at jeg blir vettskremt og frykter fortsettelsen», skriver Åge Rosnes på sin egen Facebook-profil.

Rosnes var statssekretær fra 2005 til 2006, og er tidligere sentral— og landsstyremedlem i SV.

Innlegget kom samme dag som barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tilsto at departementets politiske ledelse overkjørte embetsverkets anbefalinger, da Jenteforsvaret i fjor ble tildelt 154.000 kroner. Jenteforsvaret er et underbruk av SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU).

Les også

Dagbladet: - Flere e-poster i Lysbakken-saken

Les også

Lysbakken får søkehjelp fra eksperter

I går ettermiddag hadde imidlertid den tidligere SV-toppen moderert seg.

— Jeg støtter Lysbakken 100 prosent. Han har gjort en tabbe, og står ansvarlig for at departementets politiske ledelse har begått en skjønnsmessig feilvurdering. Nå har Lysbakken beklaget, og da må bør man tilgi ham, sier han.

Ville gått selv

Rosnes mener likevel at saken bør få følger for dem som står ansvarlig for pengetildelingen. På Facebook-siden sin skriver han at en eller begge av Lysbakkens statssekretærer må gå av.

— Lysbakken kan ikke bli SV-leder med to møllesteiner festet til foten, skriver Rosnes.

De interne dokumentene som Lysbakken offentliggjorde tidligere denne uken, etterlater et inntrykk av at det var statssekretær Kirsti Bergstø som trumfet gjennom pengebevilgningen til Jenteforsvaret. I går avslørte Dagbladet en hittil ukjent e-post som tyder på at også statssekretær Henriette Westhrin har spilt en aktiv rolle i saken.

Rosnes står fortsatt for Facebook-utspillet, og mener hoder må rulle.

— Hvis det er slik at en av statssekretærene har gjort denne feilvurderingen, vil vedkommende være en belastning for Lysbakken, som ansvarlig statsråd, sier han.

Han forteller at han selv hadde tatt sin hatt og gått hvis han hadde gjort en slik tabbe i sin tid som statssekretær.

— Den ansvarlige bør trekke seg for å gjøre Lysbakkens politisk liv lettere i fremtiden, sier Rosnes.

Les også

Holmås vil ikke gjenoppta kampen

Les også

Tror statssekretæren til Lysbakken vil trekke seg

Etter at Arbeiderpartiet sa at de ikke vil stemme mot opposisjonen i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité, går det nå mot høring om selvforsvarspengene i Stortinget.

En naturlig avgang

Frank Rossavik, forfatter av boken «SV – fra King Bay til Kongens bord» og påtroppende BT-kommentator, mener det er sannsynlig at Kirsti Bergstøs skjebne nå diskuteres på toppnivå i regjeringen. Han utelukker ikke at en av dem må gå allerede i helgen.

— Det snakkes nok om Kirsti Bergstø i regjeringen. Det vil være en naturlig utgang på denne saken at hun trekker seg, sier Rossavik.,

Han tror saken om selvforsvarspengene går sterkt inn på Audun Lysbakken, som etter planen skal velges til SVs neste leder på landsmøtet om to uker.

— Han misliker nok situasjonen intenst, og mye sterkere enn mange andre ville gjort i samme situasjon.

SV-eksperten mener statsminister Jens Stoltenberg for lengst hadde sendt Lysbakken på dør, dersom han hadde vært en Arbeiderparti-statsråd. Hvis saken stopper her, vil Lysbakken overleve. Men hvis nye skjeletter dukker opp i skapet, vil Lysbakkens fremtid som statsråd være usikker, mener Rossavik.

— Men hvis det nå kommer frem at Lysbakken også var involvert i saken på et tidlig tidspunkt, da vil dette bli enda verre for ham.

Publisert