Mæland var i Faremos vennekrets

Politidirektør Øystein Mæland har møtt justisministeren flere ganger i private sammenhenger. I går gikk han av etter manglende tillit fra sin egen venninne.

Publisert Publisert

GIKK AV: I går kveld valgte Øystein Mæland å gå av som politidirektør. Han opplevde manglende tillit fra justisminister Grete Faremo. De har vært i samme vennekrets i flere år. Foto: Varfjell, Fredrik

  • Øyvind Torvund
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Øystein Mæland valgte torsdag kveld å gå av som politidirektør. Beslutningen ble kjent bare noen minutter etter at justisminister Grete Faremo (Ap) erklærte seg inhabil i tjenesteforhold knyttet til Mæland. Politidirektøren forklarte avgangen med at Faremo og andre politikere ikke ha vært klare nok på om han hadde tillit.

Les også

Kaller inn til pressekonferanse

Møttes i hans hjem

I habilitetsvurderingen som lovavdelingen i justisdepartementet gjorde av Faremo, kommer det frem at justisministeren har vært venn av Mæland i flere år.

Les også

- Slik kan ansvars- fråskrivinga halde fram frå toppen

— Om tilknytningen mellom statsråden og politidirektøren har vi fått opplyst at Mæland var statssekretær for statsråden i en tidligere periode som justisminister, og at de deretter har hatt en viss kontakt. De har møtt hverandre i privat sammenheng anslagsvis tre til fire ganger pr. år, herunder i hans hjem, står det i brevet.- Mæland er del av en forholdsvis bred vennekrets, og en person av betydning for statsråden, men ikke blant de nærmeste av hennes venner, står det videre i brevet.

Privat kontakt problematisk

Lovavdelingen skriver i brevet at det er den private kontakten mellom Faremo og Mæland som var problematisk.

— Det tidligere samarbeidet som henholdsvis statsråd og statssekretær medfører ikke i seg selv inhabilitet. Den private kontakten som er beskrevet, er sentral for vurderingen. Isolert sett trenger heller ikke det omfanget av kontakt som det her er tale om, medføre inhabilitet, men må vurderes på basis blant annet av hva saken gjelder, skriver lovavdelingen.

Les også

Politimester: Gjørv bør lede Politidirektoratet

Les også

- Som lyn fra klar himmel

Les også

- Dette setter arbeidet med å reformere politiet langt tilbake

Lovavdelingen skriver at forholdet mellom statsråden og politidirektøren lå «nær opp mot inhabilitet».— Vi legger til grunn at de spørsmål om Mælands tjenesteforhold som skal behandles, kan ha stor betydning for ham, og at de vurderinger av tjenesteforholdet som skal gjøres, kan innebære – eller utad bli oppfattet som å innebære – kritikk. Dette er momenter som taler i retning av inhabilitet. Med særlig vekt på den store betydningen saken forutsetningsvis kan ha for Mæland, anser vi at situasjonen ligger nær opp mot inhabilitet, skriver lovavdelingen i brevet.

Publisert
BT anbefaler

Her stanser politiet en studentfest. – Vi har ikke fått sove på flere netter, sier nabo.

– Dette minner mer om Magaluf, sier politiet om bylivet i Bergen under pandemien.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. UiB beklager og betaler erstatning til tysk student

  2. Her treffer båten bølgen: – Den stupte ned i sjøen og knakk i to

  3. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  4. – Om ikke mange dager er alt dette oppbrukt

  5. Hun er sjef for den nye festivalen på Møhlenpris

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»