Enighet om ny asylavtale

Regjeringen og Kristelig Folkeparti og Venstre kom til enighet om en ny, mer liberal asylavtale fredag kveld.

Publisert Publisert

PÅ LINJE: Regjeringen, KrF og Venstre er enige om ny asylavtale. Venstre-leder Trine Skei Grande (til v.) stilte spørsmål om asylbarna under spørretimen i Stortinget denne uken.

 • Ntbrune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det kunne partene opplyse etter flere timer med harde forhandlinger på kontoret til KrF-leder Knut Arild Hareide fredag ettermiddag og kveld.

En av KrF og Venstres viktigste seiere er å få fjernet den omstridte formuleringen om at foreldre aktivt må ha medvirket til å oppklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur for at hensyn til barnets beste skulle kunne trumfe innvandringsregulerende hensyn.

Les også

Mens statsråden sover

Flere høringsinstanser mente det ville føre til en innstramming, ikke en oppmykning, av dagens praksis.

– Høringsrunden viste at det var helt nødvendig at dette punktet måtte ut. Det var helt umulig å få til en liberalisering av regelverket hvis dette punktet skulle stå fast, slår KrF-leder Knut Arild Hareide fast overfor NTB.

Endrer ordlyd

Den opprinnelige formuleringen er nå erstattet med at det vil tale sterkt imot opphold dersom barnets foreldre «aktivt har motarbeidet avklaring av egen identitet etter ankomst til landet».

– Vi mener innvandringsregulerende hensyn er godt nok ivaretatt slik dette er formulert. Det er en balanse i avtalen i tråd med det vi avtale i Nydalen i fjor, sier justisminister Anders Anundsen til NTB.

Ifølge avtalen skal barnets botid og tilknytning til Norge tillegges enda større vekt enn i dag. Andre faktorer som skal vektlegges, er:

 • Barnets behov for stabilitet og kontinuitet
 • Hvilke språk barnet snakker
 • Barnets psykiske og fysiske helsesituasjon
 • Barnets tilknytning til familie, venner og nærmiljø i Norge og i hjemlandet
 • Barnets omsorgssituasjon i Norge
 • Barnets omsorgssituasjon ved retur
 • Den sosiale og humanitære situasjonen ved retur
  – Denne forskriftsendringen innebærer at vi får en mer human behandling av lengeværende asylbarn, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Verken justisministeren eller KrF— eller Venstre-lederen kunne fredag anslå hvor mange barn som ville bli omfattet av regelendringene.

Ber om beklagelse

Samtidig som Anundsen satt i krevende forhandlinger, ble han anklaget for å ha feilinformert Stortinget av Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

– Han burde si følgende: «Unnskyld, jeg har feilinformert Stortinget. Det er mitt ansvar», sier Lundteigen.

Les også

Shaimaas vei ut av Norge

Sp-profilen i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité viser til oppslaget i Bergens Tidende fredag, der det framgår at Anundsen er holdt løpende orientert om kontroversielle asylreturer. Totalt 62 returer der 133 var involvert har departementet fått beskjed om det siste året.

Ifølge Dagbladet har blant annet en treåring som er født i Norge sendt ut av landet, sammen med fire eldre søsken. Familien hadde bodde over fire år i Norge.

Anundsen beklaget tidligere i uken for Stortinget at en formulering om at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres ved utsendelse, ikke hadde blitt formidlet videre nedover i systemet til Politiets utlendingstjeneste (PU).

– Artikkelen viser at statsråden i Stortinget først og fremst skulle beklaget egen opptreden og ikke Politidirektoratets manglende oppfølging av tildelingsbrevet av 2014, sier Lundteigen.

– Det spørsmålet tar jeg med kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Anundsen til NTB.

Det nye regelverket skal evalueres etter ett år.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Anundsen får kritikk for uklar instruks

 2. Ble varslet om 133 barn

 3. Her er tallene Anundsen ikke vil se

 4. Ministeren fikk detaljerte tall hver måned

 5. Aves kan ha blitt kastet ut ved en feil