• At våre kolleger ble drept er vanskelig å forstå og umulig å akseptere, sa Statoils konsernsjef Helge Lund da han onsdag møtte pressen etter å ha tatt imot bårene med de drepte Statoil-medarbeiderne.

Bårene med de fire Statoil-medarbeiderne Tore Bech, Hans M. Bjone, Thomas Snekkevik og Alf Vik ankom Gardermoen klokken 15.25 onsdag.

Det chartrede flyet forlot hovedstaden Alger onsdag formiddag og ankom Norge snaut fem timer senere. Om bord var kistene med de fire nordmennene som er identifisert etter terrorangrepet ved In Aménas sørøst i Algerie.

Statoils konsernsjef Helge Lund, konserndirektør Lars Christian Bacher og direktør Anders Hatteland ventet sammen med de dreptes pårørende for å ta imot bårene på Gardermoen.

— Sammen med familiene tok jeg og andre representanter fra Statoil-ledelsen imot bårene, fortalte Lund da han møtte pressen.

En privat og lukket båreseremoni ble avholdt på flyplassen.

- De representerte det beste

Statoils landsjef i Algerie, Victor Sneberg, er fortsatt savnet etter terrorangrepet mot In Aménas.

— Statoil sørger med familiene og vi håper inderlig at også Victors familie snart skal få svar, sa Lund.

sz121240.jpg

Han sa at de fem «representerte det beste i selskapet».

— Til sammen har de 90 års erfaring fra Statoil, og de har vært med på å skape det Statoil vi er så stolte av i dag. De var en del av sann internasjonal operasjon. Tre selskaper fra tre land på to kontinenter og leverandører fra hele verden. Det er dette samarbeidet terroristene så grusomt angrep, sa Lund.

— I møtet med denne grenseløse ondskapen har Statoils medarbeidere svart med profesjonalitet, handlekraft og godt samarbeid, men også med omsorg og omtanke, både for familiene som er rammet så hardt, men også for hverandre, sa en tydelig beveget konsernsjef.

Han sa videre at det var «vanskelig å forstå og umulig å akseptere» at deres kolleger og flere titalls andre ble drept som følge av ond, villet vold.

— Mer enn 30 tungt bevæpnede terrorister angrep hensynsløst, og én av verdens verste og mest ettersøkte terrorister har tatt på seg ansvaret for aksjonen, sa Lund.

Vil bli obdusert i Norge

Kripos har gjort det klart at de blir i Algerie til alle nordmenn er sikkert identifisert. Philip Fossnes, teamleder for Kripos' ID-gruppe i Algerie, sier at det ikke er mulig å si hvor lang tid dette arbeidet kan ta.

— Men vi må være 100 prosent sikre og stille strenge krav. Derfor kan vi ikke si noe om hvor lang tid det vil ta, sier Fossnes til NTB.

De fire drepte som kom til Norge onsdag, er ikke blitt obdusert av de norske rettsmedisinerne i Kripos' ID-gruppe i Algerie. Det vil bli gjort i Norge, opplyser Kripos til VG.

Derfor er det heller ikke mulig å si noe om hvor og hvordan de norske Statoil-ansatte ble drept.