Venstre, Senterpartiet, SV, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne la sammen frem et forslag da Stortingets møte ble satt i morges. Forslaget lyder kort og godt: Stortinget ber regjeringen stanse implementeringen av datalagringsdirektivet.

Det var de fem partilederne selv som presenterte forslaget på en hastig innkalt pressekonferanse i Vandrehallen før møtestart kl. 10.

Håper på Frp

— Vi har håp om å få Fremskrittspartiet med oss, selv om de nå sitter i regjering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

— Da datalagringsdirektivet ble vedtatt med svært lite flertall i 2011, var Frp klart mot, og talerne deres brukte sterke ord i fordømmelsen av direktivet. To av dem sitter nå med ansvar for saken i regjeringen, nemlig samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og justisminister Anders Anundsen.

— Og da Senterpartiet satt med samferdselsministeren tok Sp dissens i regjeringen, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum. Som legger til at han regner med at dagens ansvarlige statsråd står for det samme synet.

Høyre/Ap

Det var Høyre og Arbeiderpartiet som utgjorde flertallet da EU-direktivet ble vedtatt i Stortinget sist. I går gjorde statsminister Erna Solberg (H) det klart at hun vil snakke med Ap først, for å avklare hva som videre skal skje. Tirsdag ble det klart at EU-domstolen kjente datalagringsdirektivet ugyldig i henhold til EU-retten.

Solberg slo fast at det ikke lenger eksisterer et datalagringsdirektiv, men hun ville ikke stoppe den implementeringen av det, som Stortinget likevel har vedtatt.

Godt nok

Da BT spurte de fem bak forslaget om hva som er alternativet til datalagring for å bekjempe organisert kriminalitet, svarte Audun Lysbakken:

— Det er feil å si at vi har et lovtomt rom i dag. Men vi er selvsagt klar til å diskutere med regjeringen om de kommer til en dialog i Stortinget, og ikke gjør dette opp på bakrommet med Arbeiderpartiet. Og til Ap vil jeg si: Det er på tide å snu, den enorme overvåkingen det leges opp til direktivet er ikke venstresidens politikk, sa SV-lederen.