En av de to eierne av tomten, Vanessa Quintavalle, sier mandag kveld at hun vil sørge for at området blir sikret slik at romfolket kan bli værende.

Til VG sier Quintavalle at hun vil skaffe nye anleggsgjerder og sperre av området med de store steinene.

— Vi skal også skaffe flere toaletter, om det trengs. Jeg vil minne om at det fortsatt er folk i boliger i Oslo som ikke har innlagt vannklosett, da må det gå an å ta litt høyde for at menneskene her ikke har det heller. Vi skal ordne med vann og med mat. Om det ikke er nok, så må det også forbys at nordmenn reiser på campingtur, sier hun.Ifølge sekretær Bjønnulv Evenrud i Folk er Folk forholder romfolket seg til eier av tomten og har ingen planer om å forlate området mandag kveld.

- Helsefarlig

Romfolket fikk mandag kveld beskjed om at de må forlate tomten på Årvoll i Oslo i løpet av dagen. Å oppholde seg i leiren er helseskadelig, mener Oslo kommune.

I vedtaket skriver bydel Bjerke: «Det var ikke tilrettelagt for tilstrekkelig hygienisk og betryggende drikkevann. Vann ble hentet fra rennende bekk. Det var ikke etablert avløpsordning. Tre barn befant seg på området sammen med 20-30 voksne. Området bærer preg av å være en byggeplass, omkranset av store steinhauger og sandhauger av åtte til ti meters høyde og brattere enn 45 grader».

Leder Steinar Arnesen (Ap) i bydelsutvalget i bydel Bjerke reagerer på Quintavalles utspill.

— Vi forventer at eierne følger pålegget fra kommunen. Dersom området skal sikres må uansett leiren stenges ned, og det må tas inn maskiner for å gjøre arbeid, sier han.

Quintavalle eier tomten sammen med entreprenør Albert K. Hæhre. Han er ikke fornøyd med at romfolket har flyttet inn på tomten og var selv på ferie da romfolket fikk tilbud om å bo på tomten. Quintavalle hadde ikke spurt han om tillatelse.

- Livsfarlig

Fungerende kommuneoverlege Tore Steen i Oslo kommune var med på befaringen i leiren på Årvoll sammen med tre representanter fra Bjerke bydel. Han var ikke imponert over det han så.

— Det er store sand- og grushauger som kan rase ned hvis det kommer regnskyll eller kraftig vind, og det er store steinhauger der som kan være livsfarlige hvis noen begynner å klatre i dem. Dette er et område som det er veldig farlig å være på, fortalte Steen til NTB etter befaringen.

Det var mandag kveld fem politibiler oppe ved leiren, men politiet har foreløpig ingen planer om å gripe inn.

— Dersom kommunen anmoder politiet om bistand til å stanse virksomheten, vil politiet etterkomme anmodningen, sier fungerende politimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt.

Naboer

Det er uvisst hvor romfolket skal dra, dersom de blir kastet ut fra tomten på Årvoll.

— Det er ikke min oppgave å bestemme det. Alle er velkomne til Oslo, men vi kan ikke bare slå oss ned hvor som helst. Bydelsoverlegen sier det er farlig å oppholde seg her, og dette er ikke noen campingplass. Det ville vært uansvarlig å fortsette å oppholde seg her, så det er derfor viktig at de flytter, sier fungerende byrådsleder Torger Ødegaard (H) til NTB.

Nabo Lisbeth Borg er svært fornøyd med at romfolket nå må flytte fra leiren.

— Det er helt flott. Nå håper vi bare at de i Folk er Folk vil rydde opp etter dem, sier hun.

Flere naboer er mandag kveld i området og følger utviklingen. Og ikke alle er skeptiske. De to venninnene Melitia Jadan og Keros Gonaseelan var innom leiren med mat og ble møtt med store klemmer av dem som bor der.

— Vi kommer bare for å gi dem mat, det er det minste vi kan gjøre, sa Jadan på vei inn. (©NTB)