Linstad: - Det skulle være en festdag

Pyntet seg for fest og medaljeutdeling - Slottet snudde.

BEKLAGELIG: - Det er beklagelig at fokus er endret. Et premiss for utdelingen er at det er gjort et verdifullt arbeid, sier Trond Ali Linstad.
  • Marie Melgård
  • Jørgen Svarstad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Det skulle være en festdag. Det skulle være en hyggelig dag med barneteater og medaljeutdeling, men slik ble det ikke. Men vi er samlet her til fest, sier Trond Ali Linstad til Aftenposten.no.

Han står pent kledd på Urtehagen friskole, omgitt av store og små.

— Det er beklagelig at fokus er endret. Et premiss for utdelingen er at det er gjort et verdifullt arbeid. Det er fokus. Men så blir det trukket frem hva man har sagt 2-3 år siden – og de diskusjonene kan vi gjerne ta, men i en annen sammenheng, sier Linstad.

- Fortjener medaljen

Tirsdag klokken 12 skulle Trond Ali Linstad motta Kongens fortjenstmedalje på Nationaltheateret. Etter det siste døgnets kontroverser gikk det ikke etter planen.

Først kom meldingen om at Nationaltheateret ikke ønsket å ha tildelingen under sitt tak av sikkerhetshensyn.

Les også

Utsetter medaljetil Linstad påubestemt tid

Les også

Avlyser utdeling av kongensfortjenstmedalje til Linstad

Arrangementet ble flyttet til Urtehagen videregående friskole, og utdelingen skulle skje klokken 14.00.

Litt etter 13.00 kom kontrabeskjeden: Slottet trekker utdelingen — de må ha mer betenkningstid.

— Slottet har sagt at de har fått en rekke henvendelser og en del kritiske merknader. De har bedt om litt tid til å se igjennom dette – og da er det bare å gi Slottet tid, sier Linstad til Aftenposten.

- Fortjener du medaljen?

— Jeg mener bestemt at vi fortjener medaljen. På skolen og i barnehagene er vi flerkulturelle, flerreligiøse, det er barn det er voksne. Her gjøres brukerne kjent med det norske samfunnet, med norske lover og regler, men på en annen side får de beholde identiteten sin, selvrespekten. Denne balansen er viktig, sier Linstad.

- Hva synes du om bråket som har oppstått rundt saken?

— Jeg synes det er beklagelig. Det vender fokus bort fra det som er i sentrum, nemlig premissene for innstillingen til medaljen, at man synes vi har gjort et viktig arbeid med Urtehagen. Så ble det kastet inn en rekke innspill om hva man sa for to år siden, skrevet for tre år siden og hva man måtte mene om andre ting rundt i verden. De diskusjonene tar vi gjerne, men kankje i en annen sammenheng.

- Kritikken gir ingen mening

Det var arbeidskollega Jan Akerjordet som innstilte Linstad til fortjenstmedaljen.

— Jeg nominerte ham for hans utrettelig arbeid for å gi innvandrere i Oslo et bedre liv, sier Akerjordet.

Han arbeidet som fastlege i Gamlebyen i Oslo, og så at det ikke holdt med penger og et tak over hodet for innvandrerne som kom til Norge. Det krevdes mer. Dette «mer» ble til barnehager og en skole med mangfold og et samspill i mellom personer med ulik bakgrunn. Kritikerne skyter seg selv i benet – kritikken gir ingen mening, sier Akerjordet.

- Er du overrasket over negativiteten rundt utdelingen?

— Ja, veldig. Men jeg tror ikke dette blir så negativt, Urtehagen kan være stolte av det arbeidet som er gjort, det er vel kanskje mest negativt for kritikerne, sier Akerjordet.

Linstad, som er sjiamuslim, er redaktør for nettstedet Koranen.no. Her har han ved flere anledninger uttrykt sterke motforestillinger mot staten Israel og jøders «uhederlighet utad for å fremme en sak».

Kritikk

I går haglet kritikken mot medaljeutdelingen.

— Det er overraskende hvis en erklært antidemokrat som sprer antisemittiske holdninger får denne utmerkelser, sa Annelise Høeg, styreleder i Holocaustsenteret til Aftenposten.

I går skrev byrådsleder Stian Røsland på Twitter at «noen måtte snakke sammen»:

— Forfattere av konspirasjonsinnlegg «Vær kritisk til jøder» kan ikke få fortjenestemedaljer, skriver Røsland.

Oslos ordfører nekter å dele ut medaljen.

— Trond Ali Linstad mener kritikken ikke er relevant.

— For det første er ikke kritikken relevant for premissene for utdelingen. Så er spørsmålet hva jeg har sagt om jøder. Jeg tror veldig få ser hva jeg har sagt om jøder. Man har trukket sine slutninger ut fra noen begreper og ord. Ingen har egentlig forsøkt å forstå hva jeg mener. Men jeg tror vi tar det en annen gang, sier Linstad til Aftenposten.

Publisert: