- Slapp heldig fra møtet med isbjørnen

Sebastian Plur Nilssen slapp fra isbjørnangrepet på Svalbard med moderate skader. - Svært heldig, mener Sysselmannen.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Den 360 kilo tunge hannbjørnen dro Sebastian Plur Nilssen (22) ut av teltet med kjeften og 40 meter bortover før den ble skutt av Ludvig Fjeld. Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen mener det er utrolig at Plur Nilssen overlevde.

— Det er ingen tvil om at han kom heldig fra det hele. Vi snakker her om et dyr som tar seler og andre dyr av dage med bare et jafs, sier Andreassen til NTB.

Vellykket operasjon

Plur Nilssen ble torsdag kveld operert ved Longyearbyen sykehus og skal etter forholdene ha det bra.

— Operasjonen gikk fint. Han har sluppet ifra møtet med isbjørnen med moderate sårskader i hodet og på overkroppen, sier Merethe Ekanger, informasjonsvakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Ekanger opplyser at sykehuset fredag formiddag vurderer hvor lenge den skadde mannen blir liggende på sykehuset.

— Med tanke på at han har det bra, og skadene er moderate, kan han muligens skrives ut i helgen, kanskje rett over helgen, sier hun.

- Nødvergetilfelle

Plur Nilssens turkamerat, Ludvig Fjeld (22), ble i løpet av torsdag ferdig avhørt hos Sysselmannen på Svalbard. Andreassen mener at alt tyder på at Fjeld handlet i nødverge da han skjøt isbjørnen.

— Fjelds forklaring underbygges av de tekniske og taktiske observasjonene vi har gjort på stedet. Saken er åpenbart et nødvergetilfelle, sier han.

Andreassen sier imidlertid at saken ennå ikke er ferdig behandlet, og at Sebastian Plur Nilssen vil blir avhørt når han er i stand til det.

Avbryter turen

De to padlerne ville bli de første i verden til å padle rundt Svalbard. Torsdag tok imidlertid ekspedisjonen en brå slutt, da den skumle hendelsen inntraff. De to ungdommene har nå avbrutt turen, og det meste av utstyret er hentet tilbake til Longyearbyen.

– Vi har plukket inn det meste av utstyr, samt maten og bjørnekadaveret. Kajakkene står igjen, men de vil bli hentet av et opprydningslag i august, opplyser Andreassen.

Isbjørnangrepet var ikke den første gangen de to padlerne møtte på bjørn i løpet av ekspedisjonen. På sin egen nettside skriver de to om flere isbjørnobservasjoner, blant annet 12. juli:

«Når vi skulle padle ut etter lunsjpausen, dukker det brått opp en isbjørn svømmende 40 m fra oss. Den krabbet opp på et skjær og strakte hodet i været. Vi så at det var en enorm hannbjørn», skriver de to mennene.

Publisert