- Problematisk å få informasjon

Kriseutvalget for atomberedskap sliter med å få full oversikt etter eksplosjonen ved kjernekraftverket Fukushima I i Japan lørdag.

Foto: HO

Foto: HÅVARD BJELLAND

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Det er problematisk å få ut god informasjon fra Japan. Vi får ikke så mye informasjon som vi skulle ønske, for å kunne danne oss den forståelsen av situasjonen som vi gjerne skulle ha, sier seniorrådgiver Finn Ugletveit i Statens strålevern.

Atomberedskapsutvalget sitter lørdag i møte for å skaffe og utveksle informasjon og samordne vurderinger etter at det jordskjelvrammede atomkraftverket i Fukushima ble rammet av en eksplosjon.

Lekkasje Radioaktivt cesium er påvist utenfor anlegget, noe som kan være en indikasjon på at materiale fra reaktorkjernen har sluppet ut.

Myndighetene utvidet lørdag området hvor folk evakueres, og folk som bor opptil to mil fra kraftverket, er blitt bedt om å forlate hjemmene sine. Antall evakuerte er dermed oppe i flere titusen mennesker.

— Situasjonen er alvorlig, men vi sitter i øyeblikket ikke på informasjon som tyder på at det er snakk om en nedsmelting, sier Ugletveit.

Les også

- Folk gikk som zombier

Fra IAEA Kriseutvalget for atomberedskap får all sin informasjon om situasjonen i Japan fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA i Wien.

— Det er en naturlig koordinering av informasjonsstrømmen og bidrar til å redusere trykket på japanske myndigheter. Og selv om vi sliter med at informasjonsmengden er knapp, så har vi ingen grunn til å tvile på troverdigheten av det som er kommet ut. Dessuten følger vi jo også med på mediene, og det er naturlig nok med på å nyansere bildet, sier Ugletveit.

Bellon-fysiker Nils Bøhmer mener situasjonen er noe bedre nå enn for noen timer siden. Det begrunner han med at de japanske myndighetene har uttalt containeren som beskytter den aktuelle reaktoren er intakt.

— Det virker som situasjonen er litt mer under kontroll, men det er fortsatt alvlorlig, ikke minst for arbeiderne som forsøker å få kontroll over anlegget og folk som bor i området.

- Hva skjer med de som rammes av store mengder radioaktiv stråling?

— De kan føle seg noe solbrent, deretter blir de kvalme, mister håret og de hvite blodlegemeene ødelegges. Immunforsvaret blir borte i løpet av kort tid og man dør

Han mener situasjonen ved Fukushima I er den mest alvorlige ved noe atomkraftverk i verden siden Tsjernobyl-ulykken i dagens Ukraina i 1986.

Tas på alvor Miljøvernminister Erik Solheim (SV) blir holdt løpende orientert om atom-ulykken og atomutvalgets vurderinger.

— Vi ser veldig alvorlig på situasjonen og følger utviklingen fortløpende. Samtidig er risikoen svært liten for at Norge blir berørt. Om, og i hvilken grad vi eventuelt vil bli berørt, avhenger av vind, havstrømmer og andre værforhold, sier Solheim.

Ikke aksjonsnivå Foruten Statens strålevern, som leder og har sekretariatet i Kriseutvalget for atomberedskap, møter representanter fra Forsvaret, Helsedirektoratet, Mattilsynet, Politidirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i utvalget.

— Vi er først og fremst på et stadium der det handler om å finne en felles forståelse av situasjonen. Vi er ikke på aksjonsnivå i øyeblikket, presiserer Ugletveit.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Frykten rullet over Stillehavet

BT anbefaler

– Jeg kommer til å tenke meg om 16 ganger før jeg sender skade­melding igjen

– At det skal så lite til for å stå der med en påstand om 120 dagers fengsel. Jeg er sjokkert, sier bileieren.

LES SAKEN