Kommunalminister Liv Signe Navarsete innrømmer at det er store utfordringer med det nye valgopptellingssystemet EVA, skriver VG.

Der Oslo ved tidligere stortingsvalg har kunnet melde resultatet etter få timer, kan det nå drøye opp til en uke før det er klart.

— Vi har fått antydninger om at det kan drøye opp mot fem-seks dager. Det er skremmende, sier ordfører Fabian Stang, som også er leder i valgstyret i byen. I et brev til departementet har han uttrykt sin bekymring for situasjonen.

EVA ble ved valget i 2011 testet med gode resultater i flere mindre kommuner og fungerte godt. Men det oppstår langt flere problemer i større kommuner.

— Vi har blant annet avdekket at det gikk tregere da det nådde 100.000 stemmesedler. Da vi utførte tester i mai og juni, kom det fram at systemet ikke klarte å håndtere over 200.000 stemmesedler, sier Ingvild Åsgård, kommunikasjonssjef for Valg i Oslo.

Navarsete sier at det tar for lang tid å telle stemmene med systemet, og at de jobber med å utbedre feilen. Likevel sier hun det er for tidlig å si at det ikke fungerer.