Norske politikere krever sanksjoner mot Saudi-Arabia

Det politiske presset om å trekke oljefondet ut av Saudi-Arabia øker. Flere partier krever også stans i norsk eksport av militært materiell til landet.

Publisert Publisert

Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi var dråpen som fikk det til å renne over for mange. Flere norske partier vil ha slutt på salg av militært utstyr og norske investeringer i landet. Foto: AP / NTB scanpix

Saudi-Arabia anklages for krigsforbrytelser i nabolandet Jemen, som har vært utsatt for massiv bombing siden våren 2015. Over 20 millioner mennesker trues sult i Jemen, og Saudi-Arabias blokade gjør det vanskelig å komme dem til unnsetning. Denne kvinnen tok den underernærte gutten sin med til et sykehus i Hodeida, som også er under angrep fra den saudiledede koalisjonen. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Oljefondet har økt sine investeringer i Saudi-Arabia med 75 prosent siden Mohammed bin Salman overtok som kronprins og de facto leder, fra 3,9 milliarder kroner i 2016 til drøyt 6,8 milliarder kroner ved inngangen til 2018.

Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty mener det er på høy tid med en full gjennomgang av Norges forhold til landet, inkludert oljefondets investeringer og eksporten av militært materiell.

Hun viser til Saudi-Arabias massive bombing av nabolandet Jemen, vedvarende brudd på menneskerettighetene og nå sist drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Vi støtter Amnestys krav om en gjennomgang av investeringer Norge har i Saudi-Arabia via oljefondet, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Vil ha sanksjoner

KrF-leder Knut Arild Hareide mener også at oljefondets investeringer i Saudi-Arabia bør tas opp til ny vurdering.

– Vi mener at EU og Norge bør innføre sanksjoner overfor Saudi-Arabia, og da vil det også være aktuelt å vurdere utelukkelse fra oljefondet, sier Hareide til NTB.

Venstres Abid Raja mener også at Norge må vurdere å trekke oljefondet ut av Saudi-Arabia.

– Jeg tror man skal lete med lupe for å finne nordmenn som mener man kan forsvare å tjene norske pensjonspenger på investeringer i Saudi-Arabia, når man ser hva de driver med, sier Raja til NTB.

Aps leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, er uenig.

– Forvaltningen av oljefondet skal skje på grunnlag av etiske retningslinjer, men jeg har i utgangspunktet mer tro på at uttrekk skjer fra enkeltselskaper enn opphavsland, sier hun til NTB.

Lampene bør lyse

Khashoggi-drapet bør imidlertid få varsellampene til å lyse i UD, når det gjelder eksport av militært materiell, mener Huitfeldt.

– Utenriksministeren har tidligere uttalt at terskelen er lav for å avslå lisenser for eksport også av såkalt B-materiell til Saudi-Arabia. Khashoggi-saken burde tilsi at terskelen for avslag har blitt enda lavere, sier hun.

Både Miljøpartiet De Grønne og Rødt mener at slike investeringer må forbys og at Norge må slutte å eksportere militært utstyr til Saudi-Arabia og andre diktaturland som deltar i væpnede konflikter og angrepskriger.

Rødts leder Bjørnar Moxnes mener at statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ofte bruker ofte retorikk om menneskerettigheter og folkeretten for å skjønnmale sin stadig mer USA-lydige sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Ikke enig

Norge har aldri solgt våpen eller ammunisjon til Saudi-Arabia, påpeker statssekretær i UD, Audun Halvorsen (H).

– Vi foretar grundige og individuelle vurderinger av alle søknader om salg av annet forsvarsmateriell. Vi vil avslå lisens derom vi anser at det er en uakseptabel risiko for at det aktuelle utstyret kan bli brukt til intern undertrykking eller at det er fare for brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier han til NTB.

Halvorsen ønsker ikke å kommentere oljefondets investeringer i Saudi-Arabia, men henviser til Finansdepartementet.

Frps fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Christian Tybring-Gjedde, støtter denne politikken.

– Norge bør forholde seg til inngåtte kontrakter, sier han til NTB.

Tybring-Gjedde fester ingen lit til Saudi-Arabias versjon av drapet Khashoggi, men mener oljefondets investeringer bør vurderes løpende og uavhengig av dette.

Publisert