Hareide vil ikke endre spillereglene før landsmøtet

KrF-leder Knut Arild Hareide syns ikke spillereglene for veivalget skal endres dagen før landsmøtet og holder fast på at det skal være hemmelig votering.

Publisert Publisert

SAMLES: KrF-leder Knut Arild Hareide sitter torsdag ettermiddag i landsstyremøte på Gardermoen, dagen før partiets øverste organ, landsmøtet, samles. Foto: Trond Teigen, NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Hareide og nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad ankom torsdag ettermiddag KrFs landsstyremøte på Gardermoen. Fredag samles hele partiets landsmøte samme sted for å avgjøre om partiet skal velge samarbeid til høyre eller venstre, eller forbli i opposisjon.

Landsstyremøtet skal blant annet diskutere om voteringen skal foregå skriftlig, og dermed hemmelig, eller ved en åpen avstemning.

– Jeg mener nok at når fylkesårsmøtene har valgt sine delegater ut fra en forutsetning om at det skal være skriftlig votering, så syns jeg det er naturlig å ikke endre spillereglene i siste fase, sa Hareide på vei inn.

– Det er ting vi kunne gjort annerledes fra starten av, men nå har vi lagt det til grunn. Nå skal jeg lytte til vårt landsstyre, sa Hareide.

Landsmøtet bestemmer

En hemmelig votering gir Hareide større mulighet til å overtale landsmøtedelegatene til å stemme for hans råd om å forhandle med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å danne en ny regjering. I utgangspunkt er det et «blått» flertall blant delegatene sendt fra fylkeslagene og andre partiorganer, men ingen delegater har bundet mandat.

Landsstyret har tidligere gått inn for skriftlig, hemmelig votering. Uansett hva det måtte bestemme seg for i kveld, er det opp til landsmøtet å ta den endelige avgjørelsen om hvordan voteringen skal foregå.

Landsstyret skal også diskutere i hvilken rekkefølge landsmøtet skal stemme over de ulike veivalgsalternativene.

– Politisk overstyring

Stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten mener alternativet å bli i opposisjon må stemmes over på lik linje med veivalg til venstre eller høyre.

– Jeg tror det er viktig at vi får en voteringsorden som stiller de tre forslagene på lik linje. Med det opplegget som landsstyret har innstilt på, er ikke det ivaretatt. Dette er en ren politisk overstyring for å luke ut ett av alternativene, så jeg håper vi kan få en litt mer demokratisk måte å behandle det på, sa Grøvan like før landsstyremøtet startet.

Han vil også argumentere for en åpen avstemning, i stedet for skriftlig.

– Det vil være et viktig bidrag i det viktige arbeidet vi skal gjøre etter 2. november, når vi skal samle laget. Hvis vi legger opp til en lukket votering, risikerer du mistenkeliggjøring og en dårlig start på det viktige forsoningsarbeidet vi skal gjøre etterpå, sier han.

Han mener det er greit at delegater endrer syn, men mener de da må kunne stå for det og argumentere for det.

Torsdag ettermiddag meldte TV 2 at Hareide vil trekke seg som partileder på landsmøtet fredag dersom han taper kampen om partiets veivalg. Hareide kommenterte ikke dette.

Publisert