Forsvarets Sanitetsavdeling har i lengre tid benyttet dyr for å trene opp leger i traumekirurgi, men nylig avslo Forsøksdyrutvalget en søknad om å bruke fire griser til slike forsøk, skriver Nationen.

Årsaken er at Forsvaret i sin søknad ikke hadde gitt nok informasjon om muligheten til å bruke andre alternativer enn levende dyr.

— Man skal alltid prøve å finne metoder som ikke er belastende for dyrene, sier Gunvor Knudsen i Forsøksdyrutvalget, som behandler søknader om å få bruke dyr i forsøk og eksperimenter.

Grisene skulle brukes til praktisk trening i Sjøforsvaret. Dyrene - som ville ha vært i full narkose under forsøkene - skulle påføres stikk- og skuddskader for deretter å bli operert av Forsvarets kirurger.

Avslaget betyr ikke full stopp for slike dyreforsøk, men kommer fordi dokumentasjonen av hvilke alternativer som kan benyttes, ikke har vært godt nok.

Likevel finner leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, veterinær Siri Martinsen, grunn til å være fornøyd.

— Vi er veldig glade for at det ble et avslag. Vi jobber for et endelig avslag på denne typen forsøk i undervisningssammenheng, sier hun. (©NTB)