Flere tusen i pelsprotest

I en lang rekke byer arrangeres det lørdag kveld fakkeltog mot pelsdyrhold. I Oslo møtte flere tusen opp, ifølge arrangøren.

Publisert Publisert

PROTEST: NOAHs fakkeltog mot pels samlet flere tusen mennesker i Oslo lørdag. Toget går fra Youngstorget til Stortinget. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I Oslo gikk toget fra Youngstorget til Stortinget, hvor det ble holdt appeller. Flere tusen hadde møtt opp før togstart ved 17-tiden lørdag.

– De siste tallene vi har fått opplyst, er 4.200. Fra andre byer rapporteres det om flere hundre, sier leder i NOAH – for dyrs rettigheter, Siri Martinsen til TV 2.

Blant slagordene på plakatene var «Ikke flere tomme ord, vi krever tomme bur». En av dem som deltok i markeringen i hovedstaden, var tegneserieskaper Lise Myhre. I en kronikk i VG skriver hun hvorfor.

– Utover å bli holdt i live i noen måneder, imøtekommes ikke ett eneste av dette ville dyrest iboende behov, skriver hun om reven som blir holdt i bur for å bli flådd og festet til en vinterjakke.

NOAH – for dyrs rettigheter står bak demonstrasjonene, og kravet er at pelsdyrnæringen legges ned.

Kan miste støtten

Organisasjonen er en blant flere som kommer til å miste statsstøtten, dersom regjeringens budsjettforslag går gjennom. Samtidig er det forslag om tilskudd til pelsdyrnæringen, 2 millioner kroner øremerket dyrevelferd.

– Det er en skandaløs prioritering. Landbruksministeren forsøker å kneble pelsdebatten samtidig som han gir 2 millioner kroner til pelsnæringen for at de skal pusse fasaden, sa Martinsen da budsjettet ble lagt fram.

Frivillige organisasjoner bør drives selvstendig og ikke være avhengig av støtte fra staten, sa regjeringen i sitt budsjettforslag.

MOT PELSDYRNÆRINGEN: Toget på vei fra Youngstorget til Stortinget i Oslo. Foto: SCANPIX

– Endringer er på gang

Det var på forhånd varslet fakkeltog mot pelsdyrhold i nesten 30 norske byer denne lørdagen.

Det er 14. året på rad med slike demonstrasjoner, og Martinsen har tro på at det virker.

– Vi hører fra politikerne at det store engasjementet hjelper. Det er flere partier som diskuterer dette spørsmålet, og det er endringer på gang, sier hun til TV 2.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  2. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

  3. Kritisk medisinsk utstyr stjålet fra Luftambulansen på Møllendal

  4. Asbjørn og Hilborg var gift i 67 år. De døde med åtte dagers mellomrom.

  5. Hva kommer ungene dine egentlig til å huske fra ferien? Noe helt annet enn deg, tror Andrine Bruland.

  6. Nå er sparkesyklene tilbake i sentrum

  1. Pelsdyrnæringen
  2. NOAH
  3. Dyr