- Steroider ødelegger hjernen

Mens Kripos hevder det ikke finnes bevis for en sammenheng mellom dopingmidler og vold, sier forskere det stikk motsatte.

Publisert Publisert
  • Krister Hoaas
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

Politidirektoratet ønsker å kriminalisere både bruk og besittelse av anabole steroider. Kripos er uenig.

Leder Tormod Bønes ved kjemisk avsnitt i Kripos viser til en ny rapport som konkluderer med at det ikke finnes vitenskapelig bevis for en sammenheng mellom dopingmidler og vold.

Men å konkludere med at fordi det ikke finnes bevis for en sammenheng, eksisterer ikke en slik sammenheng, er ikke nødvendigvis korrekt.

— Vi vet at det er en sammeneng mellom aggresjon og dopingmidler, men vi kan ikke som forskere si hvorfor, slo prosjektleder for "Dopingtelefonen" på Aker sykehus, Bjørn Barland, fast overfor bt.no for to tre måneder siden.

bt.no snakket for en tid tilbake med forsker Rich Melloni ved Northeastern University i Boston, Massachusetts. I rundt syv år har han brukt dyr for å studere effekten av anabole steroider på hjernen. Konklusjonen er klar.

— Mine dyrehjerner lyver ikke. Hjernene endrer seg og særlig de delene som kontrollerer aggresjon. Våre studier på dyr er veldig klare. Gir man dyr anabole steroider blir de aggressive. Sånn er det. Resultatene snakker for seg selv. Det er en klar forbindelse, slik jeg ser det, sa Melloni til bt.no i februar.

Ifølge Melloni tyder hans studier på at bruk av anabole steroider endrer hjernen.

— Det interessante er ikke bare man endrer deler av systemene i hjernen. I hjernen er det kjemikalier som enten stimulerer eller demper aggresjon. Man endrer kun de deler av systemene som kontrollerer aggresjon, sa Melloni, som beskrev endringene slik:

— Steroider påvirker hjernen slik at man tråkker på gassen og fjerner bremsen for aggresjon.

Ifølge Rich Melloni har han og forskerteamet rundt ham både farmakologiske studier og nevrobiologiske studier. - Det er en klar forbindelse mellom vold og aggresjon, slik jeg ser det, konkluderer Rich Melloni.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Vold, aggresjon og psykoser

  2. Mener anabole steroider kan gi hjerteinfarkt