Fredsforsker: Nobelkomiteen er «aktivistisk»

Fredsforsker Kristian Harpviken mener årets fredspris er risikabel. Han frykter at resultatet kan bli enda mer polarisering i Colombia.

Publisert Publisert

- RISIKABELT: - Jeg mener det er en reell fare for at denne prisen kan ytterligere stimulere den skepsisen som førte til et nei i folkeavstemningen, sier fredsforsker Kristian Harpviken. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

PRIO-direktøren er usikker på hvor lurt det er å gi fredsprisen til Colombias president Juan Manuel Santos etter at et knapt flertall av velgerne sa nei til den nye fredsavtalen med FARC i folkeavstemningen sist søndag.

– Her er komiteen nokså aktivistisk, sier Harpviken til NTB.

– Komiteen ønsker å bruke prisen til å styrke oppslutningen om fredsavtalen og til å gi sin tilslutning til Santos og det arbeidet han har ledet for å få slutt på krigen i Colombia. Men det er også en betydelig fare for at de som allerede er skeptiske til fredsavtalen, og som opplever at det er en fredsavtale som er blitt presset på dem av aktører som ikke ønsker Colombias beste, nå får vann på mølla. Jeg mener det er en reell fare for at denne prisen kan ytterligere stimulere den skepsisen som førte til et nei i folkeavstemningen, sier Harpviken.

Selv valgte han å fjerne partene i Colombia fra sin liste over favoritter til fredsprisen etter nederlaget i folkeavstemningen.

– Vi får bare håpe at det ikke er nobelkomiteen som har tatt feil. Jeg mener det var gode grunner til iallfall å vurdere hvor lurt det var å gi en pris til Colombia i år, sier Harpviken.

Publisert