- Klart vi skal forby flyreiser...

Miljøvernminister Erik Solheim om befolkningsvekst, flyreiser og grønne sparetiltak.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Klart vi skal forby flyreiser. Bare ikke for politikere...Spøk til side. Flyreiser er ikke en større del av klimautslippene enn for eksempel dataindistrien. Men alle bransjer må ta sin del.

Miljø - og utviklingsminister Erik Solheim er inne i en særdeles hektisk periode i forkant av klimatoppmøtet i København. De to siste ukene har han vært både i Indonesia, Thailand og Sør-Amerika. Likevel tok han seg tid til å møte leserne på bt.no i ettermiddag.

Spørsmålene var svært varierte. Når det gjelder befolkningsvekst hadde ministeren dette å si:

— Jeg har fire unger, så her bør jeg vel feie for egen dør først??? Det er overforbruket i de rike landene som belaster jords miljø, ikke verdens fattige. Befolkningsveksten er størst i Afrika, men Afrika har knapt noen del av klimautslippene. Jordas befolkning vil stabilisere seg på ni milliarder. Vi kan ikke klare ni milliarder med norsk levestandard uten å ødelegge kloden så snart vi ikke får til en teknologisk revolusjon der vi produserer mye mer med mye mindre energi og ressursuttak.

Selv om mediene er proppfulle av stoff om det kommende klimatoppmøtet er det ifølge en fersk undersøkelse fremdeles så mange som en av fire som tviler på at klimaendringene er menneskeskapte. Solheim sier til bt.no at han ser på det som en utfordring å få befolkningen til å ta inn over seg klimautfordringen.

— Sånn har det vært i alle brytningstider. Folk tvilte på at krigen ville komme til Norge, de tvilte på at røyking var farlig og at industriforurensingen var et problem, sier Solheim.

Publisert