Aksjoner i København

Flere demonstranter skal være anholdt av politiet i København.

Publisert Publisert

PRESSE OG POLITI: Et stort pressekorps følger demonstrantene i Københavns gater. Her har en fotograf falt over ende i tumultene. Foto: PETER DEJONG

iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Aksjonistene planla å gå hardt til verks i København sentrum i dag. Gruppen «Dont buy the lie» har nemlig varslet at de skal lage skikkelig balade i den danske hovedstaden. Det har likevel gått forholdsvis rolig for seg. Men Ekstrabladet.dk melder om lettere skubbing mellom demonstranter og politi.

Klokken halv elleve var omlag 3-400 aksjonister på plass. Et svært stort pressekorps er også på stedet for å dekke demonstrasjonen sammen med et stort politioppbud.

Så langt har politiet anholdt 15 personer. Det melder Jyllandsposten. Samtidig har politiet truet med å ta hånd om alle demonstranter som bærer maske.

Aksjonistene begynte i samelt flokk, men spredte seg til ulike deler av København sentrum. Politiet sperret av slik at demonstrantene ikke kommer til i det som kalles den indre byen.

Med utgangspunkt i Nytorv planlegger gruppens fire brigader går løs på omgivelsene. Brigadene har forskjellige fargekoder. Aktivistene som skal lage mest støy bærer grønne armbånd. De oransje skal prøve å trenge seg inn i kontorbygninger, butikker og banker, mens de blå planlegger å holde politiet på avstand.

Den lilla gruppen skal konsentrere seg om å få ut budskapet sitt gjennom grafitti og flyers. Dette skriver aksjonistene på hjemmesiden sin.

Men poltiet er godt forberedt på bråk.

Les også

- Ekstremt autoritært

— Ekstremt autoritært To tredjedeler av den danske politistyrken er kalt inn for å passe på at demonstrasjonene i forbindelse med klimatoppmøtet går fredelig for seg. I tillegg får danskene hjelp fra tysk, svensk og nederlandsk politi.

I november vedtok regjeringen også den såkalte «Lømmelpakken». Vedtaket gir dansk politi svært vide fullmakter til å stoppe demonstranter fra å lage bråk og opptøyer i gatene.

  • Politiet kan anholde personer preventivt i 12 timer. Det vil i praksis si at hvem som helst kan bli arrestert hvis politiet mistenker at de har tenkt å lage bråk.
  • «Å legge hindringer i veien for politiet» kan straffes med opp til 40 dager i fengsel.
    Uansett hvordan dagen forløper er det i morgen duket for den virkelig store demonstrasjonen i København. Opp til 100.000 mennesker er ventet å innta gatene i den fredelige markeringen.
Publisert