Tesla-eiere føler seg snytt

Kan ikke oppgradere til selvkjørende.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Er det irriterende at dagens Tesla-er ikke kan oppdateres til selvkjørende? Svar i meningsmålingen nederst i saken!

Denne uken kunne Elon Musk

Les også

avsløre at Tesla oppgraderer

til en helt ny maskinvareplattform for å kunne gjøre bilene sine selvkjørende. Den såkalte Hardware 2 med flere sensorer og førti ganger større datakraft som erstatter Hardware 1 plattformen, vil nå være på plass i alle nye Tesla-er som ruller ut fra fabrikken.

Det betyr at alle de som allerede har en Tesla, selv om den bare er to uker gammel, ikke vil kunne få en selvkjørende bil, men må nøye seg med den mindre avanserte autopiloten. Tesla tilbyr nemlig ikke kundene å oppgradere fra Hardware 1 til Hardware 2.

Les også

Teknologimagasinet: – Vil ikke anbefale noen å kjøpe ny bil nå

— Ikke unaturlig at enkelte Tesla-eiere føler seg forbigått

Det synes styreformann Satheesh Varadharajan i Tesla Owners Club Norway, er beklagelig.

— Jeg vet at enkelte Tesla-eiere føler seg forbigått, og det er ikke unaturlig. Men når det er sagt, så har de fått den bilen de ville ha på tidspunktet de bestilte. Det er dessuten en naturlig utvikling og progresjon at Tesla som vil være i front av utviklingen, fra tid til annen må gjøre slike maskinvareoppdateringer, sier Varadharajan.

SNYTT: Styreformann i Tesla Owners Club Norway Satheesh Varadharajan, vet om Tesla-eiere som føler seg snytt. FOTO: Privat

Han mener likevel det definitivt ikke hadde gjort noe om Tesla hadde tilrettelagt for at Tesla-eiere som ønsket det kunne oppgradere fra Hardware 1 til Hardware 2.— På den annen side ville dette trolig blitt svært kostbart med tanke på jobben som må gjøres med installering av flere sensorer og strekking av kabler til disse. For Tesla-eiere som ønsker Hardware 2 vil det trolig være mer lønnsomt å helder selge sin Model S eller X for så å bestille seg en ny.

Varadharajan forteller at han selv nettopp har fått sin nye Model X Signature, og gjerne skulle hatt med seg Hardware 2-oppgraderingen.

- Tror du dette vil påvirke bruktprisene, typisk på nye X-er og S-er som «bare» har Hardware 1?

— Nei, det tror jeg ærlig talt ikke. Det finnes ingen reelle konkurrenter, og selvkjøring blir ifølge Tesla ikke en mulighet for brukerne før tidligst i 2018, og da trolig først i USA. Vel og merke om myndighetene vil tillate det.

Har du tips til denne saken? Send oss en epost!

INGEN STORM: På den offentlige Facebook-gruppen til Tesla Owners Club Norway fant vi denne posten, men det er langt fra noen «Hardware 2-storm».

TEST:

Les også

Teslas Model X er virkelig noe for seg selv

Hardware 2 til Norge i 2017

Tesla Norge vil ikke ut med med tall på hvor mange norske Tesla-eiere som ikke vil kunne få oppleve at Teslaen deres ikke kan bli selvskjørende, være seg Model S eller X.

På spørsmål om når de første Tesla-ene med Hardware 2 blir levert i Norge, kan Even Sandvold Roland som erkommunikasjonssjef i Tesla Norge fortelle at kunder som bestiller biler i dag kan få alle varianter av Model S i januar 2017, mens forventet leveringstid for seks— og syvsetersutgaver av Model X er mars 2017. - Har dere fått reaksjoner fra norske Tesla-eiere på at bilerne deres ikke kan oppdateres?

— Alle kundene våre vil kunne gi deg mange grunner til at de valgte en Tesla, og disse grunnene endrer seg ikke selv om vi lanserer noe nytt. Bilene våre fortsetter dessuten stadig å bli bedre gjennom gratis trådløse oppdateringer av bilens programvare, og disse får alle glede av.

- Er mangelen på muligheten for å oppdatere «gamle» Teslaer med Hardware 2 problematisk slik Tesla Norge ser det?

— Våre biler fortsetter å være blant de sikreste på veien, og de har alle gode kjøreegenskaper og praktiske løsninger. Vi får stadig meldinger fra norske eiere av noen av de første variantene våre, og de elsker bilene sine minst like mye som da de fikk dem.

Les også

Den beste treningsklokken? Test av nye Polar M600

Hør Teknologimagasinet om Tesla som podkast:

Publisert