Netflix-serie i 4K

Lanserer andre sesong av serien House of Cards i superoppløsning.

Publisert Publisert

Som Hardware.no meldte tidligere i år har Netflix bekreftet at de arbeider med 4K UHD, den nye standarden for medieinnhold, som gir både glattere bildeflyt, bedre fargegjengivelse, og ikke minst inntil fire ganger så finkornede bilder.

Nå kan Netflix' produktdirektør Neil Hunt bekrefte overfor Hardware.no at de i februar vil lansere andre sesong av suksesserien House of Cards i 4K-oppløsningen. Det er likevel mye mer enn bare høy oppløsning i vente, og Hunt forteller gjerne hva selskapet har på på lur for tiden fremover.

Les også: Dette er 4K UHD

— 2014 blir året for finkornede bilder

— Vi er begeistret over å ha fått jobbe med filmskapere som David Fincher på sesong to av House of Cards, for å produsere 4K-innhold til oss. Nå er likevel 4K-oppløsningen bare en av flere dimensjoner bildekvalitet vil heves med de neste årene, og UHD innebærer også raskere bildeflyt og større fargerom, forteller Hunt til Hardware.no.

Den gamle normen når man lager TV-serier og filmer er nemlig å ta opp video med en hastighet på 24 bilder i sekundet, altså FPS eller hertz.

Produktdirektør Neil Hunt i Netflix forteller at selskapet er begeistret for å jobbe med 4K UHD, og forklarer hva vi kan vente oss fremover. (Foto: Netflix)

Etter hvert som UHD blir mer utbredt vil denne hastigheten mangedobles, helt til vi en dag får video med 120 Hz, som vil gi langt glattere bildeflyt på TV-en enn i dag.— Med et større fargerom vil du dessuten få se grønnere grønt, rødere rødt, blåere blått, og så videre. Fargene vil bli mer livaktige, og kontrastene i bildet vil også bli mye bedre. Disse tingene ligger riktig nok litt langt frem i tid, og vi ser for oss at 2014 blir året for 4K-oppløsningen, men det vil kanskje være et par TV-produsenter som lanserer 60- og 120 Hz-skjermer, sier produktdirektøren.

Han tror også TV-er blir enda bedre i 2015, som er året han spår at alle produsentene vil kaste seg på både bildeflyt- og fargerom-karusellene.

Les også: – Jeg ville ventet med å kjøpe 4K-TV i dag

Mener kringkasterne vil slite

2000px-UHDTV_resolution_chart_svgcopy-nnLCVY8rjy.jpg

Før den tid skal det dog lanseres en ny sesong av House of Cards. Selv om lanseringen ikke er før i februar, vil Netflix servere smakebiter på CES-messen i januar. — Der skal vi vise frem serien i 4K, og med det hever vi listen for kvalitet til et helt nytt nivå. Det blir faktisk til et nivå som vanlige kringkastere vil slite med å nå, fordi de vil bli nødt til å oppgradere veldig mye utstyr, mener Hunt.

For Netflix' del er det nemlig ikke behov for å oppgradere antenner eller sendeutstyr. Alt de krever for å kunne vise 4K UHD-innhold er at forbrukerne har TV-er som kan ta det inn – så vel som Internettlinjer med god nok kapasitet til å strømme alt dette innholdet. Det er for øvrig noe som enkelte Internettleverandører, som Altibox, er glade for.

Les også: Altibox tror ordinære kringkastere er klare for 4K i 2015

NRK: Forvent ikke å kunne se «gullrekka» i 4K med det første

- 4K-innhold er en høna-eller-egget-situasjon

Selv om det stadig lanseres nye TV-er med støtte for den høyere oppløsningen, og selv om Netflix nå lanserer innhold som er laget for den, er det likevel enkelte hindringer som gjenstår før 4K UHD blir virkelig utbredt.

— Standardene for 4K UHD er vel stort sett ferdige, og vi har nok til å jobbe med når vi skal få laget serier. TV-produsentene er imidlertid ikke flinke nok til å få teknologien inn i sine TV-er. Dette er en «høna-eller-egget»-situasjon, sier Hunt, og forklarer:

- Før du har mye innhold i 4K UHD er det lite vits i å lage TV-er som støtter det, og før du har slike TV-er er det lite vits i å lage innhold i 4K UHD. Men vi samarbeider både med TV-produsenter og filmskapere for å gjøre fremskritt på dette feltet, forteller Hunt.

Deler av innholdet kan få høy bildeflyt

Ved siden av å jobbe med TV-produsenter for å få deres egen app inn i Smart-TV-er, forteller Hunt at Netflix også presser på for å få dem til å støtte forskjellige typer bildehastighet – for å sikre at innhold som Hobbiten-filmene, som lages med både 24 Hz og 48 Hz bildehastighet, også vil kunne vises på fremtidens 4K-TV-er.

- Akkurat bildehastighetene som blir de offisielle til slutt er det litt uklarhet om, men produsentene kommer nok til å lage skjermer som takler de fleste hastigheter helt fint. Kringkastere kan ha forskjellige standarder for sine sendinger, men skjermene er omtrent de samme i hele verden.

Han sier også at Netflix selv håper å snart få produsert opp innhold med raskere bildeflyt enn i dag, og at det er mest realistisk at dette først vil kunne skje i enkelte scener.

— Vi håper å få dette til snart, og når vi gjør det vil det selvsagt også bli tilgjengelig for folk med konvensjonelle TV-er også. Men det du kan sitere meg på er at der det kan gi en bedre opplevelse, kan det hende at enkelte scener i en serie kan bli vist med høyere bildeflyt enn resten av episoden, forteller Hunt.

Les også: Vi fikk bli med inn i hjertet av NRKs teknologipark

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Omfattende søk etter toåring som falt i elv i Geiranger

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Rådmannen sov knapt på flere uker etter møtet med familien: – Jeg angrer ikke

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Rørleggerbedriften Olav Grevstad er konkurs