Barn skriver raskere på nettbrett enn for hånd

... men dette er prisen.

LITEN STUDIE: Forskerne kaller den en kvasi-eksperimentell studie, men kanskje kan den likevel si oss noe om hvorvidt barn på småskoletrinnet som skal lære å skrive bra, bør bruke blyant og papir eller nettbrett/PC.
  • Forskning.no
  • Bård Amundsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Rettskrivingen er like god, enten elevene skriver på brett eller for hånd.

Og når nettbrettelevene i stedet må skrive med blyant på papir, skriver de like raskt som håndskriftelevene. Men de skriver styggere.

Nettbrett i skriveopplæringen

Mye bruk av nettbrett i skriveopplæringen trenger altså ikke å svekke verken skrivehastighet på papir eller barnas rettskriving, konkluderer forskerne bak en ny studie gjort av forskere i Oslo.

Til tross for denne satsingen, har det vært lite forskning som ser på hvor smart dette egentlig er. Heller ikke internasjonalt finnes det særlig med forskning å støtte seg på, for den som lurer på om unger i småskolen bør bruke data om de skal bli gode til å skrive.

Liten studie, men klart resultat

Forskerne bak den norske studien understreker at det er en liten undersøkelse de har gjennomført. Bare noen få tredjeklassinger har deltatt. Det dreier seg dessuten om en kvasi-eksperimentell studie. Det vil si en studie der man sammenligner to grupper – her to skoleklasser – hvor forskerne ikke har hatt mulighet til å sikre at utvalget i de to gruppene er mest mulig tilfeldig sammensatt.

TRIO: Forskere ved NIFU, Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, står bak undersøkelsen. Jørgen Sjaastad er en av dem.

Les også: Ny læring med nettbrett på finsk barneskole

Likevel kan resultatet av denne lille studien trolig si oss noe om hvorvidt barn på småskoletrinnet som skal lære å skrive bra, bør bruke blyant og papir eller nettbrett/PC?

Kort oppsummert blir ungene like gode til å skrive, og de gjør det vesentlig raskere, om de får gjøre det på nettbrett eller PC. Data-skrivingen er også bedre tilpasset den virkeligheten hvor de aller fleste av ungene kommer til å bruke skrivingen sin.

Prisen er en styggere håndskrift.

Les også: Svake elever sliter mest med lesing på skjerm

Lek styrker skriveopplæringen

En mer skapende skriveprosess

En annen studie av småskoleelever gjort av den svenske doktorgradskandidaten Anna Åkerfeldt, så på selve skriveprosessen. Skriving er jo oftenoe mer enn bare å produsere en tekst hurtigst mulig.

Her så Åkerfeldt at når elevene gikk fra å bruke blyant og papir, til å ta i bruk nettbrett/PC, så fikk skriveprosessen i mindre grad en lineær logikk. I stedet ble skriveprosessen mer skapende. Elevenes tanker ble mer visualiserte, og bildeskjermen ble «et verktøy for å tenke».

Les også: Skjønner mindre og leser dårligere på skjerm

Lærer vi mer med blyant?

Referanser:

Jørgen Sjaastad, Sabine Wollscheid, Cathrine Tømte: «Pennal eller pad? Kvasi-eksperimentell studie av skrivehastighet i tidlig skriveopplæring med og uten digitale verktøy» , Nifu-rapport 6/2015. Rapporten

Anna Åkerfeldt: «Reshaping of writing in the digital age» . Nordic Journal of Digital Literacy, 2014. Sammendrag

Saken er publisert på forskning.no.

Publisert
  1. Barn og unge
  2. Sosiale medier
BT anbefaler

Bergen kommune sparket rektor – mener overgrep kunne vært unngått

Rektor fikk bekymringsmeldinger om en SFO-ansatt uten å varsle politiet eller egne sjefer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Hilmar Rekstens praktbygg er solgt for titalls millioner. Dette vil den nye eieren gjøre med eiendommen.

  2. Regine (24) fikk strøm­regning på nesten 7000 kroner

  3. MC-ulykke i Hardanger

  4. Stor pågang på fergene

  5. Krever giganterstatning av naboen etter skader på bygården i Bergen sentrum

  6. Staten skal ha tilbake alt de har investert i Bradbenken-ordningen