Kronprins Haakon informerte ikke om Yara-aksjer

Kronprins Haakon var døråpner for Yara i utlandet mens han selv er aksjeeier i selskapet. - Problematisk, sier professor i stats- og forvaltningsrett, til Dagbladet. Kronprinsen visste ikke selv om aksjeposten.

PÅ BESØK: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på offisielt besøk i Thailand. Kronprinsparet besøkte Yara gjestehus i Bangkok og fikk omvisning av Piya Rojannapiensatith.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Kronprins Haakon kastet glans over Yaras Asia-kontor i 2004, noe som blant annet var en viktig faktor til kunstgjødselselskapets satsing i landet og ellers i Asia, skriver Dagbladet.

Det som ikke var kjent da, var at kronprinsen hadde aksjer i selskapet.

— Denne rollekombinasjonen er problematisk, og noe som fort kan føre til uheldige rollekombinasjoner, sier professor Karl Harald Søvig, som er forsker innenfor statsrett og forvaltningsrett ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Nå - først 14 år senere - opplyser Slottet om kronprinsens aksjepost.

— Kronprinsen fikk et antall aksjer av Norsk Hydro i dåpsgave, som nå har blitt til 300 aksjer i Yara, sier kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen.

Sist gang Dagbladet spurte om kongefamiliens aksjeposter fikk avisen til svar at kongen ikke eier enkeltaksjer i Norge. Det ble ikke opplyst om kronprinsens aksjepost i Yara.

— Vi har fått undersøkt saken. Det var ingen av oss, inklusive kronprinsen, som kjente til denne aksjeposten da dere spurte oss i august, sier Hagen.

Verdien på Yara-aksjene er i dag i overkant av 90.000 kroner.

Publisert