Breivik: - Staten vil drepe meg med isolasjon

Anders Behring Breivik mener det bare er snakk om tid før han knekker sammen av sikkerhetsregimet i fengslet. Han mener staten vil drepe ham med isolasjon.

Publisert Publisert

I RETTEN: Anders Behring Breivik får låst opp håndjernene når han ankommer rettssalen onsdag. Denne gangen avstod han fra nazihilsen. FOTO: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Breivik forklarte seg onsdag i rettssaken om soningsforholdene han har vært under i fengsel. Han tok da opp det han selv karakteriserte som et «stort antall» selvmord i norske fengsler, noe han mener viser at soningsanstaltene her i landet er de mest inhumane i den vestlige verden.

— Har en grense

— Norge dreper 15 fanger i året gjennom isolasjon. I fem år har staten forsøkt å drepe meg ved hjelp av denne metoden. Hvis jeg ikke lykkes med å overbevise retten her i dag, vil staten lykkes med å drepe meg, sa Breivik.

— Jeg har vært nær ved å la meg knekke tidligere og jeg er nær ved å knekke nå. Selv den sterkeste person har en grense, sa Breivik.

«Angst og skam»

De såkalte overlevelsestaktikkene han bruker for å motvirke effektene av «mental nedbryting, demoralisering og følelse av håpløshet og meningsløshet», er dessuten i ferd med å miste sin virkning. «Apatinivået» hans har steget fra 30 til 50 prosent, ifølge 37-åringens egen vurdering.

Han opplever også «angst, irritabilitet, humørsvingninger og skam over ikke å mestre tortur», oppga han.

— Alt dette er umenneskelig belastende. Det er ikke mulig å vinne kampen over håpløsheten når man er underlagt slike restriksjoner og ikke vet når de skal ende, sa Breivik.

Sivilombudsmannen på banen

Breivik forklarte seg også onsdag om de nye lufterutinene. Han får nå 20 minutter i fengselets store luftegård hver tredje uke. Fram til desember fikk Breivik bare frisk luft i det han kaller en betongboks utenfor cellene.

— I forhold til betongboksen er det helt fantastisk, sa Breivik da han på spørsmål fra advokat Øystein Storrvik redegjorde for hvilke lufterutiner han hadde.

Eirin Eikefjord:

Les også

Gjensyn med døden

Han hevder imidlertid at den økte hyppigheten av lufting i den store gården første skjedde etter at Sivilombudsmannen hadde kritisert soningsregimet og Breivik hadde saksøkt staten.

«Veldig ydmykende»

Den terrordømte 37-åringen forklarte også i retten at frem til 2012 hadde ikke vanlige fengselsbetjenter lov til å snakke med han.

Eirin Eikefjord:

Les også

«Hvor lenge kan han holdes isolert?»

Breivik forklarte i retten onsdag at han opplevde det som «veldig ydmykende» å bli påsatt håndjern ved alle forflytninger mellom de tre cellene han disponerte, frem til det ble satt inn dører mellom dem. Dette skjedde 2.300 ganger, ifølge Breivik.

— Det tilsier at de bruker det hele tiden. Det er jo veldig belastende ydmykende og krenkede, så jeg kontret ved å ikke gå ut av cellen. Jeg brukte nesten ikke lufting og trening, og studiecelle i liten grad, forklarte Breivik fra vitneboksen.

Nakenransaket 885 ganger

Han fortalte at han frem til 2012 tilbrakte 22 timer i døgnet på én celle.

— Problemet var at alle betjentene fikk beskjed om ikke å snakke med meg, kun avdelingslederen. Det var fem minutter vanlig kontakt på en vanlig dag. Etter hvert fikk de lov til å snakke med meg. Da ble det en annen hverdag, fortalte Anders Behring Breivik.

Brif:

Les også

Dette er Norges høyreekstreme

Han fortalte videre at han er blitt nakenransaket 885 ganger mens han har sittet i fengsel.

Nakenransakelser var første tema da Breivik startet sin forklaring i rettssaken onsdag om soningsforholdene i Skien fengsel.

Viste fysisk

— Jeg har gjort et poeng av å prøve å dokumentere alt, så jeg har fulgt nøye med på hvilke kontrolltiltak de har brukt, sa han.

Breivik forklarte at han er nakenransaket 885 ganger etter at han ble pågrepet 22. juli 2011. Av disse har 880 nakenransakelser funnet sted i Ila fengsel og i forbindelse med rettssaken i 2012, mens fem nakenransakelser er gjort ved Skien fengsel.

Breiviks advokat Øystein Storrvik ba Breivik om å reise seg og «vise fysisk» hvordan dette foregikk. Breivik reiste seg da og viste blant annet hvordan han måtte sitte på huk under nakenransakelsene.

Ifølge Breivik var det ikke alltid nakenransakelsene ble loggført i Ila fengsel.

Besøksvenn

Spesielt intenst var det under rettssaken i 2012. Breivik fortalte at han da ble nakenransaket i fengsel om morgenen, så ved ankomst til Oslo tingrett, så på nytt på slutten av dagen, så igjen ved ankomst til Ila og noen ganger også om kvelden.

— Etter hvert ble det mer og mer meningsløst. Det var vanskelig å se logikken i det, sa Breivik.

37-åringen forklarte at han har fått tilbud om en besøksvenn siden mars 2014, en major i Forsvaret som han snakker med gjennom en glassvegg to ganger i måneden.

— Han har en klar agenda om å bearbeide meg. Han er en hyggelig person, og vi har bra samtaler, men han har ikke lov til å fraternisere med meg, så det er en meningsløs relasjon, uttalte Breivik.

Bedt om profesjonelt fellesskap

Han avviste også påstandene fra statens advokater om at han har sagt nei til tilbud om å spille innebandy og sjakk med betjenter.

— Jeg har aldri sagt nei, men jeg har bare sagt at jeg ville foretrukket andre aktiviteter. Jeg har alltid bedt om mer profesjonelt fellesskap, sier han.

Han avviste også påstanden om at han nå får botrening og får lage egen mat, og sier dette har begrenset seg til å sette en frossenpizza inn i ovnen og skru på en eggkoker.

Breivik sier han har forsøkt å sende ut besøksskjemaer, men at disse er blitt stoppet i brevkontrollen i fengselet.

Besøksskjemaer stoppet

— Jeg har sendt ut 200 besøksskjemaer. Alle er blitt stoppet, selv om det ikke var noe politisk i disse brevene, sa Breivik da han onsdag forklarte seg i rettssaken om soningsforholdene han er under.

Breivik fortalte om en streng brevkontroll der de aller fleste brevene han har forsøkt å sende ut, ifølge ham er blitt stanset.

Brevkontrollen er i praksis også en besøkskontroll, hevdet han.

— Alle mine forsøk på å få til besøk, har effektivt blitt stoppet i brevkontrollen, sa Breivik.

Han sa også at han har tatt farvel med familie og tidligere venner. De må beskytte sin familie og sine karrierer, forklarte Breivik.

— De eneste alternativene jeg har til å få besøk, er ikke ekstremister, men konservative mennesker som deler mine grunnverdier, sa han. (NTB)

Publisert