— At Siv Jensen sier at Sandberg har gått over streken, at det han sier er uakseptabelt og også gir en uforbeholden beklagelse, tror jeg er godt for KrF-erne å høre, sier Hareide til NTB fredag ettermiddag.

Kort tid før Hareide skulle gå på talerstolen under KrF Rogalands årsmøte i Sandnes sier partilederen til NTB at uttalelsene fra Per Sandberg vil bli tema. Knut Arild Hareide reagerte først kraftig på uttalelsene fra Frp-nestlederen om at KrF har et ansvar for at mennesker fra Norge knytter seg til terrororganisasjoner. Siden fant Hareide det vanskelig å akseptere beklagelsen fra Sandberg som ble gitt med svært mange forbehold.

— Dersom Hareide ikke er fornøyd med beklagelsen, så kan han heller selv skrive en formulering selv som jeg så kan vurdere - og skrive under på slik at vi kan begynne å diskutere politikk, sa Per Sandberg til NRK fredag.

Ba om unnskyldning

Fredag ettermiddag ga derimot Frp-leder Siv Jensen en uforbeholden unnskyldning for uttalelsene under et intervju med TV 2. Dette har senket temperaturen i samarbeidspartiet vesentlig.

I intervjuet med TV 2 fredag gjentok Jensen gang på gang:— Den uttalelsen var uakseptabel, den gikk over streken, og det beklager jeg.

Hun understreket også at det er gjerningsmennene som har ansvar for sine ugjerninger, ingen andre.

Jensen har manet partene til å roe seg ned etter krangelen som oppsto torsdag.

- Sandberg har ansvaret

Hareide sier det er kommet mange reaksjoner internt i partiet på det som skjedde, men velger å se framover. Han sier det er en oppfølgingsjobb som må gjøres mellom partene i etterkant og legger et klart ansvar på Per Sandberg for hvordan forholdet skal bli framover.

— Jeg tror at det er avgjørende hvordan Per Sandberg opptrer i framtiden. Det ligger et betydelig ansvar på hans skuldre, det har jeg vært helt klar på, sier Hareide som legger til:- Ut over det har jeg hatt gleden av å jobbe med Per Sandberg i mange saker, men det er særdeles viktig hvordan han opptrer framover nå.

KrFs stortingsrepresentant Olaug Bollestad sier til Stavanger Aftenblad at samarbeidet med Frp må bli et tema på KrFs landsmøte.

— Der er så mange skeive steiner nå, at det tipper snart. Det er et spørsmål om vi i KrF rett og slett er for lojale, sier hun.

- Brudd på avtalen

Statsminister Erna Solberg kommenterte allerede torsdag saken og beskrev Sandbergs utspill mot KrF som ukloke. Fredag gikk hun lenger og sa utsagnene var uakseptable og i strid med samarbeidsavtalen mellom regjeringen og KrF og Venstre.

— I avtalen står det at vår politikk skal bygge på et flerkulturelt samfunn og at mangfold i Norge faktisk er bra. Så det politiske innholdet og tonen til Sandberg er helt uakseptabel, sier Solberg til NRK.Tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik kaller uttalelsene til Frps Per Sandberg «hårreisende».

— Jeg tror alle de som tidligere ikke måtte ha forstått hvorfor KrF ikke ville sitte i regjering med Fremskrittspartiet, de har forstått det nå, uttalte han til NRK fredag. (NTB)