I desember i fjor la amerikanske forskere ved Universitet i Pennsylvania fram oppsiktsvekkende resultater for en ny medisin mot akutt lymfatisk kreft (ALL), skriver VG.

Det er en alvorlig form for blodkreft som først og fremst rammer barn mellom 0 og 14 år. Resultatene fra USA er gode, og flere forskere mener den er en kur mot blodkreft. I en studie fra USA ble 19 av 22 barn i siste fase av ALL helt kvitt kreften.

— Dette er absolutt er gjennombrudd, og vi er bare i startgropen. Resultatene er oppsiktsvekkende og behandlingen kan erstatte beinmargstransplantasjon hos alvorlig blodkreftsyke, sier Gunnar Kvalheim, professor og leder for seksjon for celleterapi ved Radiumhospitalet.

Den nye medisinen er i stor grad basert på en norsk oppfinnelse helt tilbake til 1976, da NTNU-professor John Ugelstad oppfant mikrokuler av plast, kuler som fremdeles bare produseres i Norge.

Disse kulene er en viktig bestanddel i den nye medisinen som gjør kroppens egne forsvarsceller i stand til å drepe blodkreft.

Norge er ett av seks land i Europa som vil gå i gang med utprøving av medisinen i år. Oslo universitetssykehus vil stå for utprøvingen.