Partilederen kunngjorde sin nye skolepolitiske linje da hun åpnet Venstres landsmøte i Tromsø fredag ettermiddag.

— Hele mitt politiske liv har jeg vært mot heldagsskolen. Nå er jeg kommet i tvil, kunngjorde hun.

Skei Grande er kommet til at valgfriheten hun tidligere satte aller høyest, gir en skole som produserer ulikhet.

— Frivillige tilbud som barnehage, SFO og leksehjelp øker forskjellene, fordi barn som trenger det mest, er de som bruker det minst, sa Venstre-lederen.

Til stor applaus trakk hun følgende konklusjon - etter først å ha understreket at hun ikke «står her og snakker varmt for en sosialistisk heldagsskole»:

— Jeg er åpen for en lengre skoledag som inkluderer SFO, mer fysisk aktivitet, mer lek for de minste og mer læring for de eldste.

Lærerløft

Samtidig skal Venstre fortsatt ha som «jobb nummer en» å sikre mange nok kvalifiserte og motiverte lærere, understreket Skei Grande.

Det er lærerløftet som skal prioriteres i statsbudsjettet for 2016. Men samtidig er det «lov å tenke nytt», og partileder Trine Skei Grande ønsker å ta med seg tankene om den nye skolepolitikken inn i arbeidet med det kommende partiprogrammet.

Den jobben startet umiddelbart etter at helgens landsmøte er over, for å kunne bli vedtatt på neste års landsmøte.

Freder elbil

Årets landsmøte skal bruke mye tid på å jobbe fram en lang rekke forslag under overskriften grønn vekst. Skei Grande slo i åpningstalen fast at vekst er en nøkkel i den omstillingen som Venstre vil gå til valg på, og hun fulgte opp med å love at dette kommer til bli en vinnersak også i den kommende lokalvalgkampen.

Blant rekken av forslag, varslet Skei Grande at landsmøtet i løpet av helgen blir invitert til å vedta konkrete retningslinjer for å trekke oljefondet ut av kull — og forurensende olje- og gassvirksomhet.

Men størst applaus fra landsmøtesalen under det grønne temaet, fikk Skei Grande da hun lovte at det er «helt uaktuelt» for Venstre å være med på et statsbudsjett i denne stortingsperioden som går inn for å fjerne skattefordelene med elbil.

Asylspark mot Ap

Asylavtalen som ble forhandlet fram sent onsdag kveld, så å si i tolvte time før Venstres landsmøte, ble naturlig nok også omtalt i partilederens tale.

Hennes budskap var at Venstre har fått gjennomslag, mens Fremskrittspartiet overselger sine innstramnings-seire.

Dessuten kunne hun opplyse at hele 152 asylbarn og deres familier har fått bli som følge av engangsløsningen i fjor sommer og avtalen som kom på plass i desember.

— Dette er familier Arbeiderpartiet vil sende ut, som nå får bli takket være dere, sa partilederen - før hun til rungende applaus fulgte opp med nok et spark mot Ap:

— Vi driver politikk for å levere resultater. Det er faktisk mye viktigere å ha 5 prosent oppslutning gjennom å flytte politikken, enn å ha 45 prosent oppslutning gjennom å sitte helt i ro og ikke mene noe som helst.