Slik vil de tegne kartet

Regjeringen og Venstre vil bruke tvang for å danne en østlandsregion med 1,1 millioner innbyggere. På Vestlandet sier de nei.

Publisert Publisert

Sliter: Regjeringen har varslet at 19 fylker skal bli til om lag ti. Det klarer de ikke i denne omgang. Helge André Njåstad (Frp), leder for kommunalkomiteen på Stortinget, sammen med André N. Skjelstad fra Venstre (til v.) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Tore Meek, Scanpix

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Alt tyder på at kommunalminister Jan Tore Sanner denne uken vil presentere sitt endelige kommune- og fylkeskart. BT har snakket med flere kilder som har vært tett på prosessen og som har kjennskap til sluttresultatet av forhandlingene.

Som ventet blir det ikke noe av den folkerike vestlandsregionen bestående av 1,1 millioner innbyggere i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane. Det borgerlige stortingsflertallet ønsker nemlig ikke å overprøve Rogaland fylkesting sitt nei i denne saken.

Her er kartet som viser hvordan Norges regioner kan bli. Størst usikkerhet er knyttet til de tre nordligste av dagens fylker.

Gigantregion i øst

Regjeringen og Venstre er blitt enige om å bruke tvang for å få på plass en stor region på Østlandet bestående av Buskerud, Akershus og Østfold – også omtalt som Viken-regionen. Totalt vil denne ha litt over 1,1 millioner innbyggere.

− Det vil være problematisk å lage en kjemperegion på Østlandet når vi ikke får til tilsvarende på Vestlandet, sier Helge André Njåstad (Frp), som er leder for kommunalkomiteen på Stortinget.

Han har som hordalending ivret for en stor vestlandsregion, men ikke klart å få Høyre, Venstre og KrF med seg på å bruke tvang mot Rogaland.

– Mange av oss har ønsket å skape en motmakt på Vestlandet. Hvis sluttresultatet blir at vi sitter igjen med to regioner med cirka en halv million innbyggere hver, da oppnår vi ikke den helt store kraften, fortsetter Frp-politikeren.

NY ENHET: Jenny Følling (Sp) og Anne Gine Hestetun (Sp), fylkesordførere i Sogn og Fjordane og Hordaland, er enige om å slå seg sammen fra 2020. Foto: Odd E. Nerbø (arkiv)

Nord-Norge får mer tid

Blant de borgerlige samarbeidspartiene har det vært uenighet om hvordan regionkartet skal se ut på Østlandet. KrF og Frp har ment at Viken-regionen er for stor og ønsket å plassere Buskerud sammen med Vestfold og Telemark.

Det mener imidlertid ikke Venstre og Høyre, og etter det BT forstår ser de ut til å gå seirende ut av kampen. Det krever imidlertid bruk av tvang. Både i Akershus og Østfold har fylkestinget sagt nei til denne enheten.

Regjeringen har varslet at 19 fylker skal bli til om lag ti. Det klarer de ikke i denne omgang. Hovedårsaken er at prosessen har sporet helt av i nord. Her foreslår regjeringen å fortsette med tre fylker som i dag, men med klar forventning om at nye utredninger skal få tallet ned i to.

Som ventet blir det sammenslåing i Agder og i Trøndelag-fylkene, mens det brukes tvang for å få slått sammen Hedmark og Oppland. På Vestlandet lytter stortingsflertallet til innbyggernes vilje. Det betyr at Rogaland og Møre og Romsdal fortsetter som i dag, mens Hordaland og Sogn og Fjordane blir ett. Oslo fortsetter som før.

Slik kan Vestlandet bli

Trolig et tilfelle av tvang. Flere går frivillig sammen. Hornindal slår seg sammen med Volda og går trolig til Møre og Romsdal. Eid og Selje grenser ikke i dag, men trolig går bygden Bryggja over til Eid, slik at det blir felles grenser. Flora og Vågsøy grenser heller ikke, men forhandler likevel om sammenslåing.

Tvang i Sogn

På kommunenivå skjer det lite kontroversielt i Hordaland og Sogn og Fjordane. Her foreslås det kun ett tilfelle av tvang.

− Våre to fylker har kommet langt. Det er kun to regioner som ikke har lyktes: Sogn og Sunnhordland. Ellers har vi virkelig lykkes. Vi har fått sterke kommuner rundt Bergen, i Sunnfjord og nå også sterke kommuner i Nordfjord, sier Helge André Njåstad (Frp).

Etter det BT forstår vil det bli brukt tvang for å slå sammen Leikanger, Balestrand og Sogndal. Argumentasjonen som nyttes er at dette er en forutsetning hvis det fremtidige fylkesmannsembetet skal ha hovedsete på Hermansverk.

Flora og Vågsøy har på overtid innledet forhandlinger om sammenslåing. Etter det BT forstår kommer det ikke til å bli brukt tvang mot Bremanger for å sikre den nye enheten sammenhengende grenser..

SISTE: I følge Aftenposten har KrF tatt dissens på tvangsdelen av kommunereformen. Regjeringen og Venstre skal også være enige om å bruke tvang i følgende tilfeller:

  • Lindesnes, Mandal og Marnadal
  • Haram, Ålesund, Skodje og Ørskog
  • Spydeberg, Eidsberg, Askim og Hobøl
  • Fet, Skedsmo og Sørum
  • Ørland og Bjugn
  • Vikna, Leka, Bindal og Nærøy
  • Søgne, Kristiansand og Songdalen
Publisert