Fredag ble det klart at Jens Stoltenberg blir nye generalsektretær i Nato. Det betyr at Arbeiderpartiet trenger ny partileder.

— Jeg er temmelig sikker på at det vil bli holdt et ekstraordinært landsmøte, sier sentralstyremedlem Bjørnar Skjæran, ordfører fra Lurøy i Nordland. Han peker på flere forhold som gjør at det er viktig å ha en fulltallig partiledelse på plass frem til det ordinære landsmøtet i 2015.

— Vi er inne i en hektisk tid med stort trøkk, der arbeidspresset er høyt. Å redusere ledelsen fra tre til to personer vil bli svært krevende. Vi må sørge for maksimal kraft fremover, sier han.

Arbeiderpartiledelsen består i dag av tre personer, partileder Jens Stoltenberg, nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen.

Viktig for Jens

— Jeg tror det også er viktig for Jens at en fulltallig partiledelse står klar når han går av, slik at partiet ikke svekkes, sier Skjæran.

Han tror imidlertid ikke det vil være andre enn partilederen som blir skiftet ut i denne omgang. Det betyr at nestleder Helga Pedersen fra Finnmark blir sittende, ifølge Skjæran.

— Min holdning er at ledelsen er valgt til 2015, så jeg legger til grunn at det bare er ny leder som skal velges. For Nord-Norge er det viktig å ha en person i ledelsen, fremholder Skjæran.

- Roe oss ned

Ap vil dermed måtte gå gjennom denne prosessen to ganger på et halvt års tid, noe som ifølge stortingsrepresentant Kåre Simensen fra Finnmark vil være både dyrt, tidkrevende og uheldig.

— Jeg synes heller vi skal roe oss ned, og la partiets vedtekter få lov til å fungere. Da gir vi også større tillit til neste vårs landsmøte, sier han til Klassekampen.

Det er helt vanlig at en nestleder fungerer som leder når noe uforutsett dukker opp underveis i en valgperiode, legger han til.

Helga opp

Ingalill Olsen, som leder Pedersens eget fylkeslag Finnmark Ap, mener det har pågått kampanje mot Pedersen, men viser samtidig til at det er stor enighet om at Jonas Gahr Støre bør overta som partileder.

Men i mellomtiden bør Pedersen rykke opp frem til et ordinært landsmøte, mener Olsen.

Tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen ønsker ikke å si om Pedersen bør overta som partileder frem til en ny permanent leder er valgt, men sier at hun ikke forstår vitsen med diskusjonen omkring en ny nestleder.

— Helga er valgt frem til landsmøtet i 2015, og det vil hun være selv om Jens kalles til Brussel, sier Berg-Hansen.

Hadia Tajik og Trond Giske er to navn som av flere den siste uken har blitt nevnt som mulige nestlederkandidater.