Ny minimumsrekord for is i Arktis

Isen i Arktis er nå 600.000 kvadratkilometer mindre enn i 2007. Det er ny minimumsrekord, ifølge Nansensenterets europeiske isinformasjonstjeneste.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Isarealet er på omtrent 3 millioner kvadratkilometer, viser målingen som ble foretatt 9. september.

Smeltesesongen er nå over på 84 grader nord, viser målinger foretatt av en ekspedisjon ledet av professor Yngve Kristoffersen ved Universitetet i Bergen.

Isutbredelsen, det vil si posisjonen til iskanten, er også i ferd med å nå et minimum og var på 4,3 millioner kvadratkilometer 9. september. Det er også 600.000 kvadratkilometer mindre på samme tid i 2007.

Grunnen til isrekorden i år er ikke klarlagt, men økende CO2-innhold i atmosfæren, en varm arktisk sommer og en sterk storm i august kan være noen av forklaringene, i tillegg til oppvarming av havoverflaten, også mellom isflakene på grunn av mindre refleksjon av stråling fra et stadig mindre isdekke, opplyser Nansensenteret.

Ekspedisjonen, som har foregått med luftputebåt, har fått økonomisk støtte fra Oljedirektoratet, mens Universitetet i Bergen og det uavhengige forskningsinstituttet Nansensenteret har bidratt med utstyr og folk.

Publisert