Vil ha Stangeland i fengsel

Påstand i pensjonssaken i dag.

 • Tron Strand
 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Stortingspensjonisten Anders Talleraas må dømmes til et halvt års fengsel, mens Magnus Stangeland må straffes med 60 dager, mener Økokrim.

— Er det noen grunn til at kravene skal være annerledes for stortingsrepresentanter enn for andre? Nei, snarere tvert imot. Det må stilles strengere krav til aktsomhet for stortingspolitikere enn for andre mennesker, sa førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim torsdag formiddag.

Da aktoratet avsluttet sine prosedyrer i pensjonsbedragerisaken i Oslo tingrett, la førstestatsadvokat Tarjei Istad ned påstand om 60 dagers ubetinget fengsel for Magnus Stangeland (69) og seks måneder for Anders Talleraas (64).

De tidligere stortingsrepresentantene gjorde seg skyldige i grovt uaktsomt bedrageri når de valgte å motta flere hundre tusen kroner i inntekt samtidig som de fikk gullpensjon fra Stortinget, ifølge Økokrim.

Strenge krav - Talleraas fyller åpenbart kravet til grov uaktsomhet. Spørsmålet er heller om det å holde seg bevisst uvitende om regelverket i stortingspensjonsordningen ikke ligger helt oppe mot den øvre grensen mot forsett, fastslo Roscher.

Istad begrunnet forskjellen i straffepåstand for de to først og fremst med at Talleraas hevet pensjon ved siden av inntekter i rundt seks år, mens Stangelands forhold strekker seg over 17 måneder. Begge får noe rabatt for belastningen medieomtalen har vært for dem siden saken ble kjent i 2008.

— Enhver må forstå at man ikke kan ha inntekt på lik linje med vanlig lønn og samtidig motta pensjon, sa Roscher i prosedyren.

Flere tolkninger Til tross for en rekke uavklarte spørsmål, var regelverket til pensjonsordningen på Stortinget enkelt å forstå, ifølge Roscher.

— Vi har fått høre om en pensjonsordning som var helt basert på tillit og under en kontroll som så å si var ikke-eksisterende. Enkelte tolkningsspørsmål var lite avklart. Og vi har hørt en sekretær som med lite spesialkunnskap lett kunne bli overkjørt av enkeltrepresentanter, sa Roscher da hun startet sin prosedyre i pensjonssaken torsdag.

Ikke vanskelig Hun hevdet regelverkets «i sin kjerne» ikke var til å misforstå:

 • kriteriene for å få pensjon etter 75-årsregelen (summen av alder og tjenestetid)
 • konsekvensene av overskridelse av inntektsgrensen (bortfall av rett til pensjon)
 • hvilke inntekter som skulle regnes med i inntektsbegrepet i pensjonsloven (alle pensjonsgivende inntekter bortsett fra kapitalinntekter).

— De tiltalte påberoper seg å ha vært i god tro. Da blir det et spørsmål om rettsvillfarelse, men det er bare den rettsvillfarelse som ikke kan legges gjerningsmannen til last, som er egnet til å frifinne. Hvis man lar være å oppklare en misforståelse, rammes det av loven, sa Roscher.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Politikere risikerer fengsel

 2. Nekter straffskyld

 3. - Helvete var løs da navnene kom ut

 4. Nøkkelvitne: Stortinget hadde ingen kontroll

 5. Brundtland: Uklare regler

 6. Beskyldes for innsidehandel

 7. Plasserte ansvar

 8. Økokrim vil tiltale politikere

 9. Tre stortingspensjonister blir etterforsket

NEKTET: Anders Talleraas nektet straffskyld da pensjonssaken startet i Oslo tingrett tirsdag. FOTO: Scanpix.

BT anbefaler

Malena stilte seg opp foran bilen som kom for sent til kolonnen. Så ga sjåføren gass.

I kveld aksjonerer trafikkdirigentene mot farlige sjåfører.

LES SAKEN