Kong Harald møtte Nelson Mandela flere ganger og mottok meldingen om hans død med stor sorg.

— Jeg har beundret hans lederskap, mot og visdom. I en situasjon preget av vold og hevnlyst klarte han å hente ut det beste - både i seg selv og sine medborgere. Han har vist verden at det er mulig å velge forsoning fremfor hevn, velge det som bygger opp framfor det som river ned, uttaler kong Harald.

Utrolig karisma

— Han var et symbol for veldig mange av oss gjennom arbeidet han har gjort. Han har vært en utrolig dyktig leder i Sør-Afrika, han har hatt en evne til å handle i et langvarig perspektiv. Han hadde en personlig utstråling og egenskaper som innga tillit. Han hadde utrolig karisma og gjennomføringskraft. Det er vanskelig å forestille seg andre som i sterkere grad har bidratt til å forme vår tenkning rundt politisk lederskap og forsoning, sier statsminister Erna Solberg til NTB..

Solberg besøkte i 1984 en ungdomsleir i Tanzania, mens Nelson Mandela fortsatt satt i fangenskap. I leiren møtte hun sørafrikanske ungdommer på flukt fra apartheidregimet. Hun beskriver inspirasjonen han var for sørafrikanske ungdommer som helt utrolig.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik møtte Nelson Mandela ved flere anledninger. Han hadde sitt første møte med Mandela som utenriksminister i Oslo i 1990, bare måneder etter at Mandela var sluppet fri fra fengselet på Robben Island.

- Enormt lederskap

— Mandela skulle møte en representant for apartheidregimet til dialog om «Hatets anatomi». Jeg satt i bilen med ham fra flyplassen på Fornebu til hotellet. Jeg trodde jeg skulle møte en mann med hevnlyst overfor mindretallsstyret som hadde ødelagt 27 år av livet hans uten grunn. Jeg møtte i stedet en mann som bare ville snakke om forsoning, sier Bondevik til VG.

— Han ville bygge opp igjen landet sammen med de hvite. Dette viste han noen år senere, da han valgte den siste hvite apartheid-presidenten som sin visepresident. Jeg kommer aldri til å glemme den samtalen så lenge jeg lever. Han hadde et enormt lederskap og en helt ufattelig vilje til forsoning, sier Bondevik.

Verdens har mistet den største politiske lederen i vår tid, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om Nelson Mandela.

— Vi har mistet en leder som ledet gjennom sitt eksempel. Han kjempet kompromissløst for rettferdighet og utrettet flere livsverk i ett liv, sier Stoltenberg til NTB. Han har sendt kondolanser til Mandelas kone, Graca Machel.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) var blant dem som samarbeidet tett med Nelson Mandela.

Sorg, glede og takknemlighet

— Ingen annen i vår levetid har som Mandela satt så dype spor i vår bevissthet. I sorgen fylles jeg av glede og takknemlighet over det han var og det han betydde for hele menneskeheten. Ingen annen i vår levetid har som Mandela satt så dype spor i vår bevissthet og så sterkt preget våre holdninger, sier hun til VG.

Harlem Brundtland er nestleder i The Elders, en gruppe eldre statsledere som ledes av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan. Mandela var grunnlegger og honorært medlem i gruppen.

Trond Bakkevig, som i dag er prost i Oslo, var en av flere nordmenn som løp personlig risiko for å hjelpe frigjøringsbevegelsen i Sør-Afrika på 80-tallet. Bakkevig både smuglet og hvitvasket penger for å hjelpe ANC.

— Han var en gammel mann som som hadde levd sitt liv, og som hadde fått gjort tjeneste for Sør-Afrika og verden. Nå fikk han dø i fred, gammel og mett av dage, sier Bakkevig etter å ha mottatt budskapet om Mandelas bortgang.