Mange i landsmøtesalen tok også til tårene under avskjedstalen. Pedersen mimret tilbake til 1999 da han ble med i ungdomsorganisasjonen for første gang, og så til 2010 da han full av forventning ble valgt til leder.

Det skulle bare være gøy å lede organisasjonen. Men terrorangrepene 22. juli 2011 kom til å prege hans ledertid.

— Vi skal være stolte av oss selv. Det var ikke gitt at det skulle gå så bra. Lille AUF ble offer for det verste, det mest brutale som har skjedd i Norge i fredstid, sa Pedersen.

— Det er fortsatt ufattelig, men vi klarte å reise oss igjen. Vi tok vare på hverandre. Vi kom oss gjennom rettsprosessen, medietrykket og de vonde debattene, sa han.

Snakket om hjertesaker

Det var ikke en tale for de store politiske poenger, men mer en sterk takk til organisasjonen og støttespillerne gjennom de siste årene. Det ble likevel tid til noen av hjertesakene, som temaet klima og miljø.

— Jeg vet at det koster å tale partiet midt imot. Jeg er ufattelig stolt over at vi har tatt den grønne bølgen. Vi må tvinge fram endringer som gjør livet behagelig for våre barn og barnebarn, sa han.

Kampen for et fritt Palestina, kampen mot ekstremister og terrorister er og blir viktig for AUF, slo han fast.

— Vi må aldri bli tause mot dem som vil dele mennesker inn i grupper. Vi kommer aldri til å akseptere at samfunnet skal preges av hat, fortsatte han.

Tiden etter terroren

Det er særlig tiden etter 22. juli som gir grunn til stolthet for hele organisasjonen, mente den nylig avgåtte lederen. Han trakk fram hvordan ungdomspolitikere drev valgkamp i kommunevalget bare uker etter terrorangrepet. I årene som har gått siden har organisasjonen holdt sammen, tross sterke motsetninger og vanskelig debatt blant annet om de videre planene for Utøya.

— Det har vært en ære å lede AUF, men det har ikke alltid vært lett. Når det har blåst, når hetsen har herjet, har dere vært her for hverandre og for meg. Alltid, sa han.

AUF-gamlis

Pedersen gikk gjennom fylke for fylke for å takke for innsatsen, og fikk også varme takksigelser tilbake fra både landsmøte og videomeldinger fra tidligere partileder Jens Stoltenberg og nåværende Jonas Gahr Støre.

Litt spøkefullt kalte han seg selv «en gamlis» i AUF, nå som han trer inn i rekken av pensjonerte AUF-ledere.

— Selv om jeg nå går av, betyr det ikke at jeg tar farvel. Jeg beholder den fineste tittelen man kan: Medlem i AUF, avsluttet Pedersen.