Vi bruker dobbelt så mye penger på julen som svenskene

Publisert Publisert

JULEHANDEL: I år vil du og jeg i snitt bruke 5622 kroner på julegaver, noe som er skyhøyt over mer nøkterne finner, som bruker rundt 2640 kroner, ifølge nye tall fra banken Nordeas julehandelundersøkelse. Foto: Elias Dahlen

  • Gavefokuset kan fort bli stort, slitsomt og økonomisk belastende for mange, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.
  • Andreas Bakke Foss
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I år vil du og jeg i snitt bruke 5622 kroner på julegaver, noe som er skyhøyt over mer nøkterne finner, som bruker rundt 2640 kroner, ifølge nye tall fra banken Nordeas julehandelundersøkelse.

Svenskene bruker 2.800 kroner på julegaver, mens juleklare dansker bruker 3500 kroner. Det totale juleforbruket til nordmenn er også høyt over våre naboland,skriver Aftenposten.

Vi åpner lommeboken i jula

— Det er et tankekors at vi bruker så mye mer penger på julegaver og jul enn våre naboland. Det er tydelig at vi nordmenn gjerne er ekstra rause med pengene rundt juletiden, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

— Tallene viser at gaver er viktig for nordmenn, men gavefokuset kan fort bli stort, slitsomt og økonomisk belastende for mange i førjulstiden, sier hun.

- Hva er forklaringen på at vi bruker så mye mer enn våre naboer?

— I Sverige er det for eksempel ikke like stort fokus på julegaver som i Norge. Vi har god råd, men det man vet fra tidligere undersøkelser er at vi nordmenn også åpner lommeboken litt ekstra ved ulike høytider og spesielle anledninger, sier Reitan.

Vi vil bruker mer penger enn i fjor

I undersøkelsen kommer det også frem at nordmenn planlegger å bruke cirka 11 prosent mer på julegaver i år sammenlignet med i fjor. Julegaveforbruket er på linje med 2012-forbruket, etter en nedgang i fjor.

— I fjor gikk forbruket på julegaver litt ned da det var mer usikkerhet i økonomien og mange holdt litt igjen. I år er det derimot større optimisme blant folk. Det er lav ledighet, boligprisene utvikler seg oppover og det er ingen indikasjoner på at renten skal opp. Vi ser en større grad av trygghet hos forbrukerne, sier Reitan.

Les også

Norske juletrender holder stand

De mellom 40 – 45 år bruker mest

Og lurte du på hvem som bruker mest penger, besteforeldre eller mor og far?

Ifølge Nordea er det de mellom 40 og 54 år som skal bruke mest penger på julegaver i år, 6.516 kroner. Like bak følger de mellom 55 og 65 år og de mellom 26 og 39 år (5.598 kroner).

De som bruker minst er de mellom 18 og 25 år (3.346 kroner).

Totalt bruker nordmenn i snitt over 9000 kroner på julevarer og julegaver, noe som er desidert høyest i Norden.

Bør vise måtehold og tenke seg om

Reitan ber juleklare nordmenn også vise måtehold og tenke seg om.

— Vi må ikke la oss rive altfor mye med og blakke oss selv for at venner, barn og slekt skal få dyre julegaver. Vi ønsker å tilfredsstille barna våre med fine gaver, men jeg tenker det kan være bra å senke forventningene deres før julaften, sier hun.

— Vi vet at det er mange som handler julen på kreditt og ender opp med å betale for gammel moro i januar. Det kan være lurt å tenke at det kommer hverdager i januar og det er kjipt å gå inn i det nye året med høy kredittgjeld, sier Reitan.

Hermstad: Har stor kjøpekraft.

Arild Hermstad, leder av Framtiden i våre hender mener juølegaveforbruket til nordmenn henger sammen med høye forventninger. Foto: Thomas Winje Øijord

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender mener utviklingen i julehandelen hverken er miljømessig eller økonomisk bærekraftig på lang sikt.

— Vi gjorde noen undersøkelser for noen år siden som indikerte at vi hadde 50 prosent høyere forbruk i julen enn svenskene. Ut fra tallene som her presenteres ser vi at veksten øker mer hos oss enn i våre naboland, og det er litt overraskende, sier Hermstad.

— Det som er faren med et slikt forbruk er at det ikke er spesielt bærekraftig fra et miljøperspektiv og heller ikke bærekraftig økonomisk på lang sikt. Nordmenn er i ferd med å få høy gjeld, påpeker han.

Hermstad tror en av hovedgrunnene til at vi bruker så mye mer penger på julegaver og julevarer enn våre naboer er fordi nordmenn har veldig stor kjøpekraft.

— Vi har også en mer forbruksdrevet økonomi enn i våre naboland, sier han.

Mener vi lager høye forventinger

I likhet med Reitan mener han mye av forbruket kan ha sammenheng med forventningsnivået.

— Dersom man har tre barn må man ikke kjøpe 72 kalendergaver. Vi skaper et enormt forventningspress for hva som er bra nok, sier han.

- Hvordan kan man dempe det forventningspresset og julegaveforbruket som foreldre?

— Man kan planlegge bedre og begrense hvem man skal gi gaver til og få gaver av. Samtidig kan man kan gi mer av sin tid og opplevelser, enn bare ting. En opplevelse kan også være gratis å gi, sier Hermstad.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Direkte arrogant, sier fylkespolitiker om Abid Rajas besøk i Bergen

  2. Åtte nye smittede i Bergen

  3. Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

  4. Askøy: Mann måtte reddes ned fra ti meter høyt tre

  5. Derfor krever han at Øygarden-spillerne skal juble som gale etter hver scoring

  6. Helse Bergen tilbyr ansatte gratis parkering og overnatting