Fredag ettermiddag åpnet Fremskrittspartiet sitt landsmøte på Gardermoen. Klokken 14.15 gikk Siv Jensen på podiet for å holde sin tale til landsmøtet.

Som eneste partileder har hun valgt å snakke uten manus. På alle de andre partilandsmøtene har en skriftlig versjon av lederens tale blitt delt ut til pressen, skriver Aftenposten.

— Jeg trives best uten manuskript. Jeg blir mye stivere og mer anspent når jeg bruker et skriftlig manus, sier Siv Jensen selv før talen.

Statsminister Jens Stoltenberg fikk under Arbeiderpartiets landsmøte kritikk fordihan brukte en såkalt taleprompterunder sin tale.

Inn i regjering

Jensen kom raskt inn på et av temaene det er knyttet størst spenning til på dette landsmøtet: Frps strategi for regjeringsmakt.

— Vi vil ha rødgrønn politikk ut av regjeringskontorene og Frp inn i regjeringskontorene. Men vi vil ikke dit for å kjøre fine biler, men fordi vi har et politisk prosjekt. Vi vil gjøre hverdagen enklere for folk flest, sa Jensen, ifølge Aftenposten.

Hun viser til årene der Frp satt i opposisjon og forhandlet statsbudsjetter med Bondevik II-regjeringen.

— Det vi fikk til det ene år ble forandret neste år. Derfor slo vi fast at vi ikke vil støtte en regjering vi ikke er en del av. Vi bestemte oss for at vi ville få på plass et grunnlag for en flertallsregjering, sier Jensen.

— Helt siden 2005 har vi sagt at vi gjerne setter oss sammen med Høyre, KrF og Venstre for å forhandle frem plattform for en ny flertallsregjering. Det vil vi fortsatt - vi samarbeider gjerne om en ny flertallsregjering, sier Frp-lederen .

Systemet i veien

Frp-lederen kritiserer i sin tale Arbeiderpartiet for å være for opptatt av systemer. - Den norske modellen står i veien for det norske folk og sunn fornuft, gjentok Jensen gang på gang.

— Jens snakker om norske modellen - Frp vil snakke om det norske folk. Der hans modell blir et system i veien for fornuften, så leter vi etter gode løsninger for en bedre hverdag, sier Jensen.

— Når politistudenter med bestått eksamen ikke får fast jobb - da står den norske modellen og systemet i veien for fornuften.

— Når polsk politi har toppmoderne utstyr finansiert av norske skattebetalere, mens norsk politi har gammelt utstyr - da står den norske modellen i veien for det norske folk - systemet er i veien for den sunne fornuft! fortsetter Frp-lederen.

Hun trakk også frem sykehus og eldreomsorg som områder der den norske modellen og systemene står i veien for den sunne fornuften.

— Helsekøene er lengre nå enn da Jens overtok for åtte år siden. Det er et opprør i norsk helsevesen som hver eneste dag legger ned en heroisk innstats - de nesten 100 000 som birdrar i sektoren som gjør at vi er i toppen når det gjelder kreftforskning.

Lukkede asylmottak

Siv Jensens oppskrift fikk kraftig applaus fra salen da hun tok til orde for at asylsøkere bør plasseres i lukkede mottak frem til deres status er avklart.

— Når man har fått opphold er saken en annen: Da vil vi ha jobb, integrering og norskopplæring. Får man ikke opphold skal man sendes ut, og i påvente av det er lukkede asylmottak et virkemiddel, sier Frp-lederen.

Hun viser til ferske tall som hun mener dokumenterer at norsk innvandringspolitikk overhode ikke har bærekraft.

— Det er bare Frp som tør snakke om kostnadene ved dagens innvandringspolitikk. Om vi fortsetter som i dag vil kostnaden tilsvare hele verdien av oljefondet og statens Statoilaksjer tilsammen. Her er det ikke bare den norske modellen eller det norske systemet - her er det naiviteten som står i veien for fornuften, sa Jensen.

Hilsen fra Stoltenberg

Fremskrittspartiet fyller i år 40 år. Under åpningen av landsmøtet holdt statsminister Jens Stoltenberg en hilsningstale på storskjerm til jubilanten

— Vi er politisk uenig,e men jeg har stor respekt for Frp som politisk motstander. Jeg skal fortelle dere et ordentlig kompliment: Det at jeg alltid forbereder meg veldig godt når jeg skal møte Siv eller andre fra Frp til debatt - i 40 år har dere vært rågode til å kritisere ap, sa Stoltenberg.

— Gratulerer med 40år. Jeg ser frem til 40 nye år med spennende debatter mellom oss og dere, fortsatte statsministeren.