Fellesmåltider hindrer spisevegring

 • Øyvind Torvund
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Å samle familien rundt matbordet er veldig koselig. Vi får ikke sett så mye til hverandre i hverdagen, og derfor blir fellesmåltidene ekstra viktige, sier Siri Hareide Røyset.

Sønnen Eirik på halvannet år sitter fint ved bordet, og brødskiver med kaviar og prim går ned på høykant.

— Jeg tror det er veldig lurt å etablere gode spisevaner tidlig. Dette er noe barna vil ta med seg videre i livet. Man hører jo at stadig flere gutter også blir utsatt for slankepress. Det er bra dersom gode måltidsvaner kan hjelpe mot dette, sier Røyset.

Utvikler gode spisevaner

Ifølge en ny undersøkelse er det svært lurt å sette av tid til fellesmåltider. I fem år har forskere ved Harvard-universitetet i USA fulgt 7000 jenter og 6000 gutter fra de var ni til 14 år. Undersøkelsen viste at ungdommene som hadde utviklet bulimi, i langt høyere grad bodde i familier der man sjelden eller aldri spiste fellesmiddag.

 • Dette er svært interessante funn, men likevel ikke helt overraskende. Dersom familien har faste måltider sammen utvikler man gode spisevaner som man tar med seg videre i livet. I tillegg blir kroppen både fysisk og psykisk innstilt på å ha mat til faste tider, sier seksjonsoverlege Stein Frostad ved seksjon for spiseforstyrrelser på Haukeland Universitetssykehus.

Vil ha flere fellesmåltider

I undersøkelsen hadde de aller fleste spist middag med familien nesten alle dager i tidligere år. Men blant dem som hadde utviklet bulimi gjaldt dette bare halvparten av ungdommene.

— Den sosiale biten er også veldig viktig. Det er mye lettere å spise når man gjør det sammen med andre. Man får tid til å snakke sammen, og får en positiv opplevelse rundt måltidet.

Frostad mener folk kan bli mye flinkere til å sette av tid til fellesmåltider.

 • Dette er en viktig familieoppgave, men i en travel hverdag er det ikke alltid like lett å få det til. God planlegging er nøkkelen, sier Frostad.

Kan ikke skjule slanking

Stipendiat Liv Sand på Regionsenter for barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Bergen mener også at den sosiale biten rundt fellesmåltidene er viktig.

 • Matvanene til barna blir påvirket av venner og familie. Det å spise sammen med foreldrene som har et avslappet forhold til mat og som fokuserer på et sunt kosthold er avgjørende. Måltidene er en enormt viktig arena for å få snakket med barna sine, sier Sand.

Psykologen sier fellesmåltider gjør det vanskeligere å skjule slanking.

Planlegging viktig

 • Selv er jeg opptatt med en del dommeroppdrag på ettermiddag og kveldstid. Men da prøver vi å planlegge slik at vi får spist sammen enten før eller etter kampene, sier Christian Berg.

Minstemann i Fana-familien ser allerede ut til å ha lært. På 20 minutter er tre halve grovbrødskiver spist opp.

 • Han er flink til å spise, og sitter alltid stille rundt bordet. Jeg tror det er lurt av oss å prioritere dette, sier Siri Hareide Røyset.

Tror du fellesmåltider gir helsegevinst? Bruk kommentarfeltet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Sol og opp mot 20 grader: – Vi fortjener det. Veldig.

 2. Tolv nye smittede på ett klassetrinn: – Dette ble plutselig litt massivt

 3. Han vil utestenge gutter 10-lag. – Ille og ødeleggende.

 4. 16 elevar og 6 tilsette i karantene ved Sæbø skule

 5. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk

 6. Han er blitt kalt ett av byens største designtalenter. Nå gjør Philipp et stille opprør i sentrum.