Bt.no har har tidligere denne uken skrevet at regjeringen vil gå en ny runde om ubåtvraket ved Fedje på grunn av opprør i alle partiene.

Fiskeriministeren har nå snudd, og trekker forslaget om å dekke til ubåtvraket.

To alternativer

Regjeringen vil i steden gå nye runder og undersøke to alternativer. Det ene alternativet er å ta opp kvikksølvet og dekke til den forurensede havbunnen, mens det andre alternativet er å dekke til ubåten.

Fiskeriministeren sier regjeringen vil gjøre det som er sikrest for miljøet og for folk på kort og lang sikt. Derfor går regjeringen nå videre med de to alternativene. Nå vil regjeringen be ekspertene om å prosjektere og kvalitetssikre de to to alternativene.

— Dette er og har vært en komplisert sak uten et enkelt svar. Vi har fått klare faglige anbefalinger om å dekke til vraket, samtidig som befolkningen på Vestlandet har sagt at de er utrygge for sikkerheten på lang sikt, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Frp: - Et narrespill

Arne Sortevik (FrP) er medlem av transport og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Han reagerer på fiskeriministerens kuvending.

— Regjeringen har ingen troverdighet i ubåtsaken. Ytterligere utredninger fremstår som et forlenget narrespill, sier Sortevik.

Han påpeker at regjeringen har snudd mange ganger i ubåtsaken.

— Er det last i ubåten som gjør at regjeringen ikke ønsker at vraket skal heves?, sier Sortevik.

- Ville blitt hevet i Oslo

Nestleder i VenstreTerje Breivik mener kvikksølvet må fjernes eller vraket heves.

-Dersom regjeringen nå snur og vil fjerne kvikksølvet fra ubåt-vraket erdet en delseier for miljøkreftene, for folk på Vestlandet, ikke minst forlokalbefolkningen på Fedje som har stått på for å få regjeringa til å ta hensyntil havmiljøet og Norges omdømme som fiskerinasjon, sier han.

Også han kaller regjeringens snuoperasjon for et narrespill.

— Dersom denne ubåten hadde ligget i indre Oslofjord,ville den ha blitt hevet for lenge siden, sier Breivik.

- Lysbakken satte foten ned

Mens lokallagene til både Arbeiderpartiet og Senterpartietvar helt uvitende om at regjeringen var i ferd med å gjøre et vedtak om å dekketil ubåten, var SVs fylkeslag godt orientert om prosessen. Og partileder AudunLysbakken skal ha presset sine regjeringspartnere allerede på onsdag.

— Audun hadde allerede satt foten ned. For SV ogAudun var det helt avgjørende at dette var en prosess som hang sammen medfylket han er valgt fra. Det førte til at det ble gått ekstra runder på dette,sier fylkesleder Steinar Nørstebø i Hordaland SV.

Han roser lokallagene til Arbeiderpartiet ogSenterpartiet, som han mener har gjort en kjempejobb de siste dagene.

— De har gjort en flott jobb, og Kjersti Toppe harkjempet en heroisk kamp i stortingsgruppen.

Nødvendig med grunndighet

Han har likevel klokkertro på at SV har spilt en heltsentral rolle i å snu denne saken.

— Vi er et lite parti, men jeg tror vi hadde greidå hindre at det hadde kommet et vedtak nå. Audun er fra Vestlandet, og har værtveldig tydelig på hvor viktig denne saken er.

Lysbakken selv sier han er glad for besluttningen.

— SVs utgangspunkt i denne saken har hele tiden vært at det beste vil være å få giften på land. Vi mener derfor det er nødvendig å få til en grundig vurdering også av alternativet med heving av kvikksølvlasten, sier han.

Glede på Fedje

Ordfører Kristin Handeland på Fedje ble hoppende glad da hun i ettermiddag fikk vite at regjeringen snur og likevel ikke vil dekke til ubåten. Hun har jobbet intenst mot partiledelsen de siste dagene for å få den til å snu.

— Det har vært noen heftige dager, hvor vi er mange som har hatt tett kontakt med partiledelsen i Oslo. Vi har kjeftet mye på dem, sier hun.

Nå håper hun at resultatet blir at man henter opp så mye som mulig av kvikksølvet før ubåten dekkes til.

— Tror du dere får en bedre dialog med partiledelsen før det endelige vedtaket skal tas?

— Jeg regner med at de siste dagene har satt sine spor, sier Handeland.

- Vi har vært veldig uenige

Det har vært et massivt opprør fra vestlandspolitikerne inn mot Oslo-politikerne. Hordaland Arbeiderparti har jobbet intenst, og også Senterpartiet har vært aktiv mot sin ledelse.

— Vi er veldig fornøyd med dagens beslutning. Jeg hadde møte med partileder Liv Signe Navarsete på fredag, og fortalte henne hva slags stemning som råder rundt denne saken. Vi har vært veldig uenige med partiet sentralt, og fikk Liv Signe til å gå en ny runde, sier fylkesleder Jostein Ljones i Hordaland Senterparti.

Han håper at det ender med at man henter opp så mye kvikksølv som mulig før ubåten til slutt dekkes til.

- En god dag

Fylkesleder Sveinung Valle i Hordaland Arbeiderparti er også svært fornøyd med at regjeringen nå snur.

— Dette er en god dag. Det er ikke tvil om at vi ser på dette som en seier!

Etter at det tidligere denne uken ble kjent at regjeringen ville gå inn for å dekke til ubåten utenfor Fedje, har det «gått en kule varmt» hos fylkeslaget i Hordaland, forteller Valle. Ingen i lokallaget var nemlig informert om hva regjeringen hadde tenkt å gjøre.

— Jeg var litt tvilende til partidemokratiet, må jeg si, men det tar jeg tilbake nå. Denne uken har jeg vært så aktiv som det går an å være, og hvis det ender med at kvikksølvet hentes opp, og ubåten dekkes, så mener vi det er en akseptabel løsning, sier Valle.

Bellona: - Svært gledelig

Lokalbefolkningen og miljøbevegelsen har i en årrekke jobbet for å få vraket av den tyske ubåten U-864 hevet. Men tømming kan være et godt alternativ, mener Bellona.

— Dette er svært gledelig. Samtidig er det skandaløst at det har tatt så mange år å komme fram til denne åpenbare konklusjonen, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.- Vi har hele tiden ønsket å få vite hvor mye kvikksølv som kan fjernes fordi det kan redusere risikoen ved lekkasje både ved heving og tildekking, sier Hauge.

Bergens Tidende har tidligere denne uken skrevet at Arbeiderpartiet opprinnelig gikk inn for at vraket skulle tildekkes, og planen skulle offentliggjøres i forbindelse med revidert budsjett tirsdag. Men på grunn av det kraftige distriktsopprøret og uenighet internt i regjeringspartiene, ble planene satt i bero.

Narrespill eller gladsak? Si din mening.