— Jeg spurte om det hadde vært sex, og hun svarte ja. Så spurte jeg om det hadde skjedd mange ganger, og hun svarte ja. Etter det sa hun ikke mer, fortalte moren (44) til den 16 år gamle jenta som Rune Øygard er tiltalt for å forgrepet seg på.

Moren gråt da hun fortalte om samtalen med den ordknappe 15-åringen, som sammenkrøpet i en stol fortalte at hun hadde hatt et kjærlighetsforhold til en drøyt 36 år eldre mann. Hun sa at datteren var som «en liten fuggel» og demonstrerte for retten hvordan datteren satt da hun fortalte sin historie.

— Hun ville selv ikke anmelde dette. Men som mor kjente jeg på kroppen at dette ikke går. At dette måtte politiet få vite om, sa moren.

Dagen etter var hun på lensmannskontoret i hjembygda og startet det som så langt har kulminert i straffesaken mot Rune Øygard. Jenta har selv tallfestet antallet samleier til over 50, i tillegg til et ukjent antall andre seksuelle aktiviteter.

Ut over at datteren var med ordføreren på flere turer, framholdt moren i retten at hun ikke kjente til at de to delte rom og sov i samme seng.

- Vi var livredde

Opprullingen av historien som nå brettes ut i tingretten startet imidlertid da 16-åringen og hennes nye kjæreste reiste med buss mot Vågå. Da jenta så at Rune Øygard ventet på bussholdeplassen i bilen sin, nektet hun å gå av. Bussen forlot stoppestedet. Øygard fulgte etter i bilen sin, mens han sendte tekstmeldinger hvor han ba henne gå av på neste holdeplass.

— Vi var livredde og gråt, sa kjæresten i retten tirsdag.

Den 18 år gamle mannen fortalte om sin opplevelse av den dramatiske bussturen, som fant sted samme kveld som den nå 16 år gamle jenta fortalte om det angivelige forholdet til Øygard. Hendelsesforløpet er stort sett ikke bestridt, men når det gjelder Øygards beveggrunner, spriker påstandene grunnleggende.

Da bussen passerte hjemstedet til kjæresten, fikk han moren sin til å komme og hente dem i sin bil.

— Vi gikk av bussen og så Rune kjøre forbi oss. Da vi kom hjem, satte vi oss ned og hun fortalte historien til moren min, sa han.

Bestrider påstander

Øygard bekrefter at han kjørte etter bussen, og at han sendte tekstmeldinger til jenta for å få henne til å gå av. De hadde en avtale om at hun skulle bli med ham til det store middagsselskapet der statsminister Jens Stoltenberg skulle delta. Han stiller seg helt uforstående til jentas påstander om at handlingsmønsteret den ettermiddagen skyldtes desperasjon og frykt for å miste henne og sjalusi overfor hennes nye kjæreste.

Ved en annen anledning i forbindelse med at jenta hadde vært på besøk hos kjæresten, sto Øygard og ventet på bussholdeplassen og ba henne sette seg inn. Den turen endte i en voldsom krangel, hvor han nektet henne å komme til seg igjen, tok fra henne klær og eiendeler hun hadde fått og satte henne av langs veien hjem.

Hun hevder det skyldtes sjalusi. Han hevder det var en reaksjon på at han tok henne i løgn.

Begge parter er imidlertid enige om at han sendte henne følgende tekstmelding dagen etter at han så at hun gikk av bussen sammen med 18-åringen: «Jeg er så lei meg for det som skjedde i går. Hvis du hadde fortalt at NN (kjærestens navn red.anm.) var med, hadde det ikke gått slik».