Blir syke av melet

Hver fjerde baker sliter med tett nese og luftveisplager hver dag. Ordfører og tidligere bakermester Gunnar Bakke måtte slutte å bake.

  • Øyulf Hjertenes
  • Kjersti Mjør
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

De sørger for at vi får vårt daglige brød, men tilhører en utsatt yrkesgruppe. Halvparten av alle bakeriansatte sliter med luftveissymptomer, og mange er også plaget av astmasymptomer som tung pust, piping i brystet og hoste.

En ny doktorgrad fra Universitetet i Bergen viser at hver fjerde baker får nesebetennelse på grunn av melstøvet. Symptomene minner om høysnue. Bakerne nyser, får tett nese og noen mister til og med luktesansen.

— Nesebetennelse kan være like plagsomt som astma, og føre til vel så mye sykefravær, sier stipendiat Torgeir Storaas til BT.

Overlegen ved Haukeland Universitetssjukehus har skrevet doktorgrad om nesebetennelse blant bakere, som kan føre til redusert livskvalitet, høyt sykefravær, jobbskifte og i verste fall uføretrygd.

Bakke måtte slutte å bake

Ordfører i Bergen, Gunnar Bakke (58), var daglig leder ved Baker Brun i seksten år, før politikken kalte på fulltid.

Bakke er utdannet bakermester, men utviklet melallergi i løpet av de 10-12-årene han jobbet mye med laging og elting av deiger. En rutinekontroll ved bedriftshelsetjenesten avdekket allergien.

— Jeg merker det med en gang jeg kommer inn i et produksjonslokale. Nysing er første reaksjon. Så blir jeg tett i nese og hals, og får røde øyne og kløe. Det føles veldig ubehagelig, forteller Bakke.

Uavhengig av melallergien fikk han en

administrativ jobb på bakeriet. Det ble hans redning.

— Om ikke måtte jeg nok sett på en annen type jobb, sier Bakke

Ulovlig mengder melstøv

Nesebetennelse blant bakere ser ut til å komme før astmasymptomer. Bakerastma er ingen ny diagnose, men ble beskrevet første gang for 300 år siden.

— Problemet er gammelt og velkjent, men arbeidsmiljøet er blitt mye bedre. Likevel er det viktig å fortsette å arbeide for å minske støvnivået i norske bakerier, og redusere luftveisplagene.

Den gjeldende grensen for melstøv i Norge er tre milligram per kubikkmeter. Men i noen tilfeller fant Storaas nær det dobbelte, da han målte støvet i seks bakerier i Bergen og omegn.

— Hvor farlig er melstøv?

— Jo mer støv, desto flere symptomer. Noen er mer disponert enn andre for å utvikle allergi. Men et viktig funn i undersøkelsen er at mange har store plager, selv om de ikke har utviklet allergi.

— Også husmødre og andre som baker mye hjemme, kan oppleve at de utvikler allergi mot mel, og får symptomer hver gang de baker. Men de trenger ikke slutte å bake av den grunn, legger Storaas til.

Etterlyser kriterier

Drøyt 180 bakeriansatte deltar i undersøkelsen, som viser stort sprik i innrapporteringen av såkalt yrkesrelatert nesebetennelse. Det er mange ulike måter å stille diagnosen på, og forekomsten varierer fra 23 til 50 prosent - alt etter hvilke kriterier som blir brukt.

— Det er viktig å få en internasjonal enighet om hvilke kriterier som skal gjelde for diagnosen, sier Storaas.

Bare aluminiumsindustrien kan rapportere om flere tilfeller av yrkesrelatert astma enn bakeryrket. Storaas mener forklaringen er bedre screening og rapporteringsrutiner i aluminiumsindustrien.

— I land som Tyskland og Finland er det bakerne som har flest arbeidsrelaterte luftveisplager, sier overlegen.

Baker Brun er et av mange bakerier som har satt i verk tiltak for å forebygge melallergi hos de ansatte, og tidligere bakermester Bakke har selv vært med på å lage en informasjonsfilm om temaet.

— Bedriftene kan gjøre en rekke tiltak for å hindre at melstøv svirrer rundt i lokalet. Faren for å få allergi øker jo mer du utsettes for melstøvet. Fokus på helse, miljø og sikkerhet er viktig, også for å sikre rekrutteringen til yrket, sier Bakke.

Er vi god nok sikret mot yrkesskader på arbeidsplassen? Si din mening under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Grov underrapportering av jobbastma

BT anbefaler

Fullsatt kirke tok farvel: – Det skjedde så fort og uventet

Torsdag ble Noah Landro (12) begravd etter dødsulykken i Øygarden.

LES SAKEN