Ny krisepakke 26. januar

Statsminister Jens Stoltenberg lover nå at ny krisepakke for å motvirke finanskrisen skal være klar 26. januar.

  • Aftenposten
  • Camilla Ryste
  • Solveig Ruud
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Det opplyste statsministeren på sin halvårlige pressekonferanse i dag, skriver Aftenposten.no.

— Dette vil innebære en enda sterke opptrapping av bevilgningene til offentlige bygg og anlegg, og til vedlikeholdsprosjekter, sier statsministeren.

10.000 har i høst mistet jobben fordi arbeidsgiveren har gått konkurs, melder NRK. Trolig blir det langt flere neste år.

Ikke siden 1989-1990 har så mange arbeidstakere blitt rammet av at bedriften deres frivillig eller ufrivillig må legge ned.

Les også: Bergen venter på Jens

Har fått kritikk Stoltenberg opplyser at regjeringen er i tett dialog med kommuner og ulike statlige virksomheter, samt partene i arbeidslivet og partiene på Stortinget om krisepakken som kommer i januar.

Regjeringen har fått kraftig kritikk både fra opposisjonspartiene og næringslivet fordi de ikke har vært tidligere ute med krisetiltak.

26. november varslet finansminsiter Kristin Halvorsen at regjeringen ville komme med en krisepakke i månedsskiftet januar/februar 2009. Hun opplyste da at regjeringen vurderte å forsterke tiltakene i statsbudsjettet som er rettet mot bygg- og anleggsbransjen.

— Regjeringen burde lagt frem disse tiltakene allerede før jul, sier Frp-formann Siv Jensen til Aftenposten.no, som legger til:

— Det alene ville ikke løst krisen, men det ville hatt en positiv effekt. Det er mye psykologi i dette, og hvis næringslivet hadde følt at de hadde en regjeringen som stilte opp for dem, kunne det hjulpet.

- Kunne en krisepakke før jul reddet arbeidsplasser?

— Ja, det er det ikke tvil om. Det som skjer når regjeringen venter, er at de får en reell arbeidsledighet å forholde seg til. Det er mye verre å gjøre noe med enn å bidra til at det blir færre konkurser og færre permitteringer, sier Jensen.

Her er verktøyene som kan dempe krisen

- Dette er ikke over Statsminsiteren varsler at den internasjonale finanskrisen vil fortsette neste år.

— Arbeidsledigheten øker, mange bedrifter sliter og bank- og kredittvesenet fungerer ikke normalt. Den internasjonale økonomiske krisen har preget denne høsten, og den vil prege våren og neste år. Dette er ikke over, dette vil fortsette, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier at verdensøkonomien er i en veldig alvorlig situasjon, og at tilbakeslaget er det sterkeste siden krigen. Han understreker imidlertid at Norge står bedre rustet enn de fleste andre land, og peker på store pengereserver og høy sysselsetting.

– Selv om det blir stigende ledighet, vil det fortsatt være færre ledige i 2009 enn mellom 2003 og 2005, sier Stoltenberg.

Hvordan synes du regjeringen håndterer finanskrisen? Si din mening her.

Publisert: