– Ser Norge som legitimt mål

Muligheten for terrorisme her hjemme er til stede, sier PST-sjef Jørn Holme. Amir Payan (SV) mener Holme stigmatiserer.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

– Vi ser sjansen for et angrep i Norge som lite sannsynlig i dag, men på sikt kan det være annerledes. Det finnes enkelte ekstreme islamister i Norge som ser på Norge og norske interesser i utlandet som legitime mål, sier Jørn Holme i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Holme presenterte mandag PSTs årlige sikkerhetsvurdering. For første gang fikk pressen slippe inn i sikkerhetstjenestens indre gemakker, men uten at PST-sjefen lettet altfor mye på sløret av den grunn.

Ifølge PST-sjefen foregår ekstrem islamistisk virksomhet i små miljøer her i landet. De internasjonale forbindelsene personene i disse miljøene har, er av en slik karakter at de faktisk kan påvirke den nasjonale trusselsituasjonen.

Maner til ro og klokskap

Sikkerhetstjenesten mener det er ulike årsaker til at ekstreme islamister oppfatter Norge og norske interesser som legitime mål. Som eksempel nevner rapporten norsk militær deltakelse i Afghanistan, islamkritiske utspill og debatter, samt kulturelle uttrykk som oppfattes som kontroversielle blant enkelte muslimer.

Jørn Holme mener karikaturstriden har vist hvordan enkeltsaker kan få svært alvorlige følger. Ro og klokskap er derfor viktig, mener han.

– Det å vise klokskap og ikke nødvendigvis sette ting helt på spissen, er min oppfordring. Men vi legger ingen bånd på ytringsfriheten til verken tegnere eller kritikere. Man må bare skjønne at i vår tid må man vise respekt og forstå at ting man egentlig ikke mente, lett kan bli omsatt av andre til noe svært tragisk, sier PST-sjefen.

Får refs

Den iranskfødte kurderen Amir Payan i Hordaland SV ser ikke med blide øyne på PST-sjefens karakteristikk av situasjonen her hjemme. Den fremtredende SV-politikeren mener Jørn Holme stigmatiserer en hel minoritetsgruppe når han sier det finnes ekstreme islamister i Norge.

– Jørn Holme må være mer konkret i sine uttalelser. Det er en grov feil å generalisere på denne måten. Nå skader han politiets arbeid og tilliten i minoritetsmiljøene, sier Payan til NTB.

– Samtidig som vi bruker store ressurser på å bygge opp samfunnet og forsøker å fjerne fordommer, gjør Jørn Holme en allerede vanskelig situasjon bare enda vanskeligere. Han er som en løs kanon på dekk og burde ikke få ta del i samfunnsdebatten på en denne generaliserende måten, sier Payan.

Finansiering av terror

PST anser som i fjor at ulike former for støttevirksomhet er hovedaktiviteten til ekstreme islamistiske aktører i Norge. Støtten skjer i form av propagandavirksomhet og pengeoverføringer til personer eller grupper som antas å være tilknyttet ekstreme islamistiske organisasjoner i utlandet.

En sak om finansiering av den somaliske gruppen Al-Shabab ligger nå hos statsadvokaten, som skal avgjøre tiltalespørsmålet. En hovedmann er fortsatt siktet, mens siktelsene er frafalt for to andre.

– Dette viser at PST tar helt feil, mener Payan.

Foto: MORTEN HOLM / SCANPIX (ARKIV)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg har ingen tillit til deg, skrev Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

– Jeg har ingen tillit til deg lenger, skrev Gilbert Koomson til Rune Soltvedt, sportssjef i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. Gulen: Leteaksjon etter funn av tom båt

  3. Da Dagfinn ikke kunne gå i begravelsen til tanten, skjønte han alvoret

  4. Helse Bergen: Nedadgående trend i antall smittede

  5. Sønnen fikk hjerneskade etter bunkerfesten: – Livet hans er satt flere år tilbake

  6. Kjøperen fikk dette bildet av bergenskvinnen (25). Så ble pengene sendt.