Enige om krisepakke for næringslivet

Målet er å unngå unødige konkurser og oppsigelser, og sikre inntekten til dem som mister den. Blant annet får permitterte full lønn i 20 dager.

Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Hadia Tajik (Ap) under pressekonferansen på Stortinget i forbindelse med regjeringens krisepakke.
 • Hanad Ali
 • Marianne Nilsen
 • Adalheidur Audardottir Oldeide
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er 798 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Et bredt flertall på Stortinget ble mandag enige om del 1 av den økonomiske krisepakken.

Under pressekonferansen kom det frem at de nye forslagene vil styrke ordningene for arbeidstakere som blir permittert, selvstendig næringsdrivende, frilansere, lærlinger, lavtlønnede og foreldre med barn. Det blir også iverksatt nye tiltak for bedrifter og bransjer.

– Fellesskapet stiller opp for deg

– Vi gjør alt vi kan for å ta vare på jobber og velferd. Disse strakstiltakene vil bidra til å unngå unødige konkurser og oppsigelser for bedrifter som er akutt rammet av virusutbruddet, og sikrer velferden til de som blir hardest rammet av krisen, sa lederen av finanskomiteen på Stortinget, Mudassar Kapur (H).

Lederen av finanskomiteen på Stortinget, Mudassar Kapur fra Høyre.

Han sa at det at et bredt flertall på Stortinget samler seg om dette på kort tid, viser norsk politikk på sitt aller fineste.

– Det har vært viktig for Arbeiderpartiet at vi sender et tydelig signal om at ingen blir stående alene, sa Hadia Tajik (Ap) under pressekonferansen.

– Det skal være slik at fellesskapet stiller opp for deg. At inntekten din er trygg, sa Tajik.

Selvstendige næringsdrivende og frilansere

Ett av forslagene er at selvstendige næringsdrivende, frilansere og kunstnere skal få en midlertidig inntektssikring tilsvarende 80 prosent av gjennomsnittet av de siste tre års inntekter, oppad begrenset til 6G.

Kompensasjonen inntrer fra og med dag 17 etter inntektsbortfallet. Forslaget vil tre i kraft umiddelbart og utbetalingene vil skje så raskt Nav får på plass en teknisk løsning for ordningen.

– Det betyr i praksis er at de går fra nesten ikke å ha noen ordninger til å ha en mer forutsigbar hverdag, sa Tajik.

Tilbake momsinntekter

Ifølge Terje Breivik, parlamentarisk leder for Venstre, vil avtalen bidra til at små og store bedrifter kommer seg gjennom en svært krevende tid, og at selvstendig næringsdrivende og frilansere får en økt trygghet når inntekter blir borte.

– Vi sørger også for at arbeidstakere som opplever å bli permittert får bedre støtte fra det offentlige, sa han.

I krisepakken får selvstendig næringsdrivende blant annet tilbake momsinntekter med tilbakevirkende kraft fra og med 1. januar 2020.

– Pengene må være igjen i bedriftene så de har økonomi til å overleve. Vi kan ikke risikere å miste tusenvis av arbeidsplasser, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Pressekonferansen på Stortinget i forbindelse med regjeringens krisepakke. Fra v. Bjørnar Moxnes (Rødt), Kari Elisabeth Kaski (SV), Hadja Tajik (Ap), Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Hulda Holtvedt (MDG), Mudassar Kapu (H). Tore Storehaug (KrF) og Terje Breivik (V).

Bedre ytelser for permitterte

Permitterte sikres nå full lønn til og med dag 20. Arbeidsgivers plikt til å betale lønn ved permittering reduseres til to dager.

Staten overtar ansvaret for å betale arbeidstaker lønn de siste 18 dagene.

– Dette er positivt for den enkelte arbeidstaker og for bedriftene, står det i pressemeldingen.

 • Følg koronautbruddet direkte her.

Ap-nestleder Hadia Tajik sa at med krisepakken vil folk med inntekt opp til 3G få høyere kompensasjon. Målet er å gi krisepakken en mer sosial profil.

Samtidig vil de permitterte få full lønn i 20 dager, opp fra 15. Fellesskapet tar regningen, ikke bedriftene, tilføyer Tajik.

– Permitteringene vil ha stor betydning for mennesker med lavere lønn. Det vil gi dem en tryggere hverdag når de havner på dagpenger.

Ifølge Tajik vil de som er lærlinger og som mister læreplassen sin, få en inntektssikring som er på nivå med det de hadde som lærlinger.

Trygghet for familiene

De som er hjemme med barn og som har nådd grensen for omsorgspenger, eller som er nære å nå grensen, kommer til å få en dobling av perioden med omsorgspenger. Det vil si at det blir 20 dager totalt for hver forelder.

Ordningen med omsorgspenger og arbeidsgiverperioden for betaling av omsorgspenger, reduseres til tre dager.

Videre reduseres arbeidsgiverperioden for betaling av sykepenger knyttet til korona-pandemien til tre dager.

Selvstendig næringsdrivende og frilansere skal få utbetalt sykepenger fra og med dag fire. Nivået på sykepengene er det samme som i dag.

– Mange går inn i den neste tiden med stor usikkerhet. Dette er nødvendige tiltak for å sikre trygghet til både familiene og arbeidsplassene i en uforutsigbar tid, sa Mudassar Kapur fra Høyre.

Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Hadia Tajik (Ap) under pressekonferansen på Stortinget mandag.

Nye tiltak for bedrifter og bransjer

Flertallet er enige om flere nye tiltak for bedrifter og bransjer.

Blant annet vil innbetalingen av merverdiavgift og forskuddsskatt for selskaper som forfaller i april, utsettes. Den lave momssatsen reduseres til åtte prosent.

– For bedrifter som strever med å få pengene til å strekke til, har det vært viktig for oss å kutte utgiftene deres, sa Hadia Tajik under pressekonferansen.

Denne uken skal Stortinget behandle nye tiltak for koronautsatte bransjer og bedrifter.

– Det vi vet frem mot torsdagen, er at det handler om tiltak for bransjer og bedrifter som er utsatt. Noen av tiltakene er allerede på plass. Men vi kommer til å utvikle dette videre, sa Aps finanspolitiske talsperson.

Hold deg oppdatert på koronapandemien – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Siv Jensen
 4. Forhandling
 5. Koronaviruset

Les mer om dette temaet

 1. Her er dagens viktigste saker om koronautbruddet

 2. Børsfallet: – Vi er i panikkfasen

 3. Folkehelseinstituttet advarte mot regjeringens karantenetiltak

 4. Fire smittede forteller: – Føler at det begynner å bli tungt å puste

BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN