Facebook kan lese SMS-ene dine

Men avviser at de gjør det.

Publisert Publisert

Dagens Næringsliv skriver i dag at Facebook kan lese SMS-meldingene dine.

Tina Kulow, Facebooks kommunikasjonsdirektør for Nord-Europa, avviser i et svar til DN at de leser SMS-meldinger, men bekrefter at de bruker kontaktlisten på telefonen til åbekrefte at telefonnummeret tilhører brukeren.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, peker på at dette strengt tatt ikke er nytt, men noe Facebook innførte da meldingstjenesten Messenger ble skilt ut som egen app i fjor våres.

Sjekk vår gjennomgang av 70 apper:

Du sier ja til å dele nesten hele livet ditt når du laster ned de vanligste appene

Stor misnøye

Facebooks-appenes mange tilganger er omstridte. Foto: Facebook

En omleggingen som skapte mye misnøye da Facebook tvang brukerne sine til å laste ned Facebook Messengerfor å kunne lese og sende meldinger via det sosiale nettverket. To Facebook-apper istedenfor én.Mange reagerte på at Messenger-appen krevde tillatelse til å lese, sende og redigere SMS-er på Android-telefoner.

Jan Fredriksson i Facebooks skandinaviske PR-byrå uttalte den gang til Teknofil.no, at «det finnes for eksempel uttrykket «READ_SMS», som ikke , selv om det høres ut som det, gir appen tilgang til å lese brukerens SMS-er. Det handler i stedet om å kunne verifisere kontoen i tilfelle brukeren vil gjenopprette den.»

Det danske forbrukerrådet «Tænk» mente Facebooks Android App ba om altfor mange tilganger, og klagde kravet om tilgang til SMS-meldinger innfor det irske Datatilsynet. Facebook som har sitt europeiske hovedkontor i Irland.

Avviste klagen

En klage det irske Datatilsynet i høst valgte å avvise, og dermed ga grønt lys for Facebook-appens SMS-praksis . En helt uforståelig avgjørelse, mente det danske forbrukerrådet.

Myrstad og Forbrukerrådet er heller ikke veldig begeistret for apper som krever omfattende tilganger.

— Noen er logiske, mens mange apper ber om tilgang til langt mer enn de tilsynelatende trenger. Tilgangen til adresselister er betenkelig, da det innebærer at opplysninger om vennene dine som nødvendigvis ikke har hatt muligheten til å samtykke, også blir utlevert.

- Facebook påstår at de ikke leser selve innholdet i SMS-meldingene. Kan vi stole på det?

- Det er liten grunn til å tvile på det da vi nok hadde hørt om det så mange brukere som Facebook har. Skjønt jeg har hørt de som har opplevd at det dukket opp reklame på Facebook for et produktnavn omtalt i en SMS-melding, men vi har ikke fått etterprøvd påstandene.

— Men Facebook bør avgrense vilkårene slik at det blir helt klart hvorfor de trenger de ulike tilgangene til telefonen til folk, sier Myrstad.

I brukervilkårene til Facebook kan du lese mer om hvilken annen informasjon den sosiale nettverksgiganten mottar om deg. Her fremgår det for eksempel at Facebook mottar data om deg hver gang du kjører Facebook, for eksempel når du ser på tidslinjen til en annen person.

Følg oss på Twitter:@GeirAmundsenog @RIKSdigital

LES OGSÅ:

Ny versjon av Facebook Messenger

Facebook innfører nye retningslinjer

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Dette er endringene i nasjonale koronatiltak

  2. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  3. Åpner for all breddeidrett

  4. 15 tatt i fartskontroll ved skole: – Vi vet at det kjøres fort her

  5. Sterke reaksjoner på Trump-beskjed til høyreradikal gruppe

  6. Regjeringen åpner for flere tilskuere på idrettsarrangementer